latinica  ћирилица
ЗАЈЕДНИЧКИ ТАЛАС | 18/03/2014 | 14:23

ОПРЕЗНО ПРИЛИКОМ ЧИШЋЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ИМАЊА БИЈЕЉИНА

Центри јавне безбједности Бијељина, Требиње и Источно Сарајево позвали су грађане на опрез приликом паљења корова на пољопривредним имањима да би били избјегнути пожари.

С обзиром на то да је вријеме за спаљивање корова и другог горивог материјала на имањима, из полиције апелују да пољопривредници и шумски радници буду опрезни, да не пале ватру на недозвољеним мјестима и не остављају је упаљену, без надзора.
Грађане подсјећају да у случају неконтролисаног ширења ватре позову ватрогасце на број 123, полицију на 122 или Центар за обавјештавање на број 121.
Против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи, те причинила материјалну штету полиција ће предузимати законом прописане мјере, поручују из полиције.
Из полиције упозоравају на забрану паљења ватре на свим јавним и зеленим површинама.
Забрана се односи и на изазивања било ког отвореног пламена у близини шумских комплекса, као и на шуме гдје долази до неконтролисаног ширења ватре која прелази у пожар са несагледивим посљедицама.
Из Центра јавне безбједности Требиње наводе да су протеклих дана на подручју источне Херцеговине избила три већа пожара на отвореном. Два пожара била су на подручју Вучија код Требиња, а један на подручју Берковића.
Полиција је идентификовала лице које је изазвало пожар у мјесту Вучија, којим је захваћена површина од око 20 хектара.
Од почетка године на подручју ЦЈБ Источно Сарајево догодила су се четири пожара шуме и ниског растиња, од којих два у посљедња 24 часа. Горјело је ниско растиње у Фочи и Рудом. У оба случаја увиђајем је утврђено да је узрок пожара људски фактор.
У току 2013. године на подручју Центра регистрована су четири шумска пожара. У једном од њих на подручју општине Вишеград једно лице је страдало чистећи ливаду и палећи траву.
Једно лице погинуло је прошле године на подручју које покрива Центар јавне безбједности Бијељина због немара и непажње приликом паљења корова.