latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 15/04/2014 | 15:01

Велики уторак

Данашњи дан, други дан Велике или Страсне седмице, посвећен је сјећању на Христов боравак у Јерусалиму, обраћању народу и припремама његових противника да га погубе. И он носи атрибут „велики“...

 

У храмовима се чита, између осталог, и прича из јеванђеља по Матеју о пет мудрих и исто толико лудих дјевојака, из које слиједи поука да бити мудар значи на вријеме припремити себе за вријеме које долази. Може се данас служити литургија пређеосвећених дарова. У неким нашим крајевима данашњи дан називају „завалитим уторком“. Трудило се да се тада учини неко добро дјело. У селима јужне Србије некада се, на данашњи дан узимао само један скроман оброк.
Јуче смо обиљежили Велики понедјељак, почетак Велике, Глухе или Страсне недјеље, седмице која претходи највећем хришћанском празнику-Васкрсу. Дани ове седмице посвећени су страдању Христовом. Велики понедјељак означава сјећање на Христов пут у Јерусалим када је проклео бесплодну смокву, и на Јосифа кога су браћа продала у Египат. Сви дани у овој седмици носе атрибут “велики”, тако да се и данашњи дан назива Велики уторак. На овај дан је Христос проповиједао у Јерусалимском храму,а старјешине јеврејске тражиле су начин да га ухвате и убију. Овога дана, црква подсјећа вјернике на причу “о десет војника” из Јеванђеља.
На Велику сриједу сјећамо се жене која је миром помазала Христа и тако га припремила за погреб и на Јуду издајника, који је одлучио да изда свога учитеља за 30 сребрника.
Велики четвртак је успомена на Христову тајну вечеру са ученицима, када је установљена света тајна причешћа. Овога дана је Христос ухваћен и предат на страдање и смрт.
Велики петак - најтужнији хришћански дан, дан Христовог страдања и смрти.
Велика субота означава дан Христовог погреба и силаска у ад. У све дане ове седмице пости се строги пост. На велики петак не једе се ништа, осим мало суве посне хране и воде.