latinica  ћирилица
МОЗАИК | 24/07/2014 | 10:39

Директор Одјељења за Балкан Министраства иностраних послова Државе Израел, Дан Ориaн, o ратним сукобима изеђу Газе и Израела

16. 07. 2014. ''Овакве ситиације нису ништа ново у Изреалу , јер је ова земља често изложена нападима, а нарочито ових дана, када је дошло до појачаних напада из појаса Газе, рекао је за Радио Републике Српске директор Одјељења за Балкан Министраства иностраних послова Израела, Дан Ориан, с којим смо разговарали у Јерусалиму, почетком јула 2014. године, непосредно након избијања сукоба између Газе и Израела.

 

Сукоб између Газе и Израела ескалирао је у уторак 8. јула.
Из појаса Газе испалљено је више ракета на територију Изреала.
У уторак 8. јула  у вечерњим часовима сирене за ваздушни напад огласиле су се и у Јерусалиму, а у даљини су се чуле експлозије. Од тада сирене и ракетирање градова у јужном и централном дијелу Израела постали су свакодневмна појава .
   ''Овакве ситиације нису ништа ново у Изреалу , јер је ова земља често изложена нападима, а нарочито ових дана, када је дошло до појачаних напада из појаса Газе, рекао је за Радио Републике Српске директор Одјељења за Балкан Министраства иностраних послова Израела, Дан Ориан, с којим смо разговарали у Јерусалиму , непосредно након избијања сукоба између Газе и Израела.
'' Израел је био присиљен да приступи акцији чији је циљ да се зауставе и прекину напади, ракетирање Израела од стране теросристичке организације Хамас из појаса Газе'', рекао је Дан Ориан.  Он истакао '' овакви сукоби за народ  Израела нису ништа ново, јер се од 2005. године , када је Израел потпуно напустио појас Газе и када тамо није остао ни један израелски војник, овакви напади  спорадично дешавају и стална су пријетња Израелу''.

 Директор Одјељења за Балкан Министраства иностраних послова Државе Израел, Дан Ориан, нагасио  је '' да су тада 2005. године европски званичници рекли '' само изађите из Газе све ће бити мирно и то ће бити нека врста рајског врта, који цвјета''.
Дан Ориан нагласио је да је Израел већ два пута био присиљен да уђе у појас Газе . И како је рекао нажалост у јуну мјесецу Хамас је поново одлучио  да испаљује хиљаде пројектила по израелској територији.
'' Треба знати да  Хамас пуца насумице, циљјући школе, вртиће, стамбене објекте, пуцају заправо гдје год могу'' , рекао је Ориан . Он је истако да тетрористичка организација Хамас пуца на Израел с намјером да убија грађане ове земље. Дан Ориан истакао је да  је Хамасова основна мисао и жеља да не постоје израелски народ и држава  на овом подручју. '' Ту се не ради о Хамасовом непризнавању државе Израел, већ о намјери да ликвидирају  сваког Израелца'', нагласио је овај израелски званичник.
Дан Ориан, казао је '' као што је познато три израелска тинејџера у јуну мјесецу били су отети и по том врло брзо ликвидирани, што је такође дјело Хамаса''.

  Директор Одјељења за Балкан Министраства иностраних послова Државе Израел, Дан Орин, рекао  је у Јерусалиму,  за Радио Републике Српске-  да се нада да ће овог пута војне активности Израела у појасу Газе бити успјешне, те да ће елиминистати , како је рекао '' ту латентну пријетњу становништву Израела, прије свега онима који живе на југу Израела''.

  Захваљујемо се помоћнику шефа Представништва РС у Израелу, Александру Николићу, који је посредовао у  снимању разговора за Радио Републике Српске  с директорoм  Одјељења за Балкан Министраства иностраних послова Државе Израел, Даном Орианом.