latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 29/07/2014 | 14:56

O биберу, незаобилазном зачину у нашој исхрани

Потиче из Југоисточне и Јужне Азије, тачније из јужне Индије, а користи се у тамошњим кухињама већ четири миленијума. Бибер је најпознатији зачин на свијету и у укупној свјетској трговини зачинима на њега отпада 20 одсто. Највећи свјетски произвођач је Вијетнам, са 34 одсто укупне производње, а слиједе Индија, Бразил, Индонезија, Малезија, Шри Ланка, Кина и Тајланд....

 

Црни бибер је зачин који се, уз со, најчешће користи за супе, чорбе, предјела, салате, јела од меса и поврћа, зимницу. Једино су посластице „осигуране” да овај зачин неће бити коришћен приликом њиховог спремања. Љутина бибера потиче од пиперина, којег у зрну има између 4,6 и 9,7 одсто, док је код бијелог бибера тај проценат нешто већи. Арома потиче од рутондона, који може да се нађе и у другим зачинима: мајорану, оригану, рузмарину, босиљку. Пиперин, активна супстанца бибера, подиже ниво апсорпције селена, витамина Бе, бета каротена и других нутријената и убрзава енергетски метаболизам у тијелу.
Постоји неколико варијанти бибера: бијели, црни, зелени, црвени. Бијели има нешто блажу арому од црног бибера, а сматра се и да је здравији. Остале варијанте нису различите врсте бибера, све је то исти пипер нигрум: ољуштен (бијели), убран као потпуно зрео или као незрео плод.
Баш као што је то случај с другим зачинима, и бибер има велику примјену у кулинарству и у традиционалној, народној медицини. За црни бибер се каже да је дјелотворан против затвора, дијареје, ухобоље, гангрене, киле, проблема са срцем и варењем, уједа инсеката, несанице, болова у зглобовима, зубобоље и проблема с јетром и плућима. Савремена медицина оваква тумачења не признаје, али постоје индикације да бибер има извјесних љековитих особина. Пиперин, активна супстанца из бибера, подиже ниво апсорпције селена, витамина Бе, бета каротена, као и других важних нутријената. Пиперин подстиче термогенезу липида, убрзава енергетски метаболизам у тијелу и појачава производњу серотонина и ендорфина у мозгу.
Због иритирајућег утицаја на цријева, не би требало да га користе пацијенти који су имали операције на органима за варење и особе са чиром. Бибер је саставни дио многих јела и веома је важно да ли се употребљава док је свјеж. Временом губи арому, па га је најбоље чувати у херметички затвореним теглицама, заштићеног од утицаја свјетлости, чиме ће се дуже одржати. Самљевен, брзо губи арому, па га је најбоље мљети непосредно прије употребе.