latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 01/08/2014 | 14:58

Август

Август је осми мјесец у години и има 31 дан. Име му је уведено шест година прије рођења Христа, по римском цару Августу. Како је назван по императору, његово претходно трајање од 30 дана, продужено је за један дан, који је одузет фебруару...

 

Код Срба су се некада користили за њега и сљедећи називи: зарев, гумник, госпођински мјесец. Руси, Бугари, Словаци, Лужичани, Словенци користе исти назив као и Срби, август. Хрвати га називају коловоз, Пољаци сјерпен, Чеси српен, Украјинци серпен, Бјелоруси жнивен. Према православном јулијанском календару, у августу има више празника. Први је свакако св. пророк Илија, 2. августа, затим Преображење Господње, 19. августа. Ту је двонедјељни пост посвећен Мајци Божјој, пред празник њеног Успенија, Велике Госпојине, 28. августа. Од мањих празника, 8. августа слави се Св. преподобномученица Параскева, у народу названа Трнова Петка, 9. је Св. великомученик Пантелејмон, 14. Изношење Часног Крста или Макавеји, а 15. љетњи Св. Стефан.
Овај мјесец се назива воћним, јер је доспјело углавном све воће. Вјерује се да се природа, па и вријеме, преображава на празник Преображења. До тог празника се не једе грожђе, а тог дана се у црквама освјећују први виноградски плодови, па се онда једу, а негдје се прво дијеле за мртве.
У августу престају највеће љетње жеге, па народ каже: „Послије Св. Илије, сунце је све милије.“ Шта је наш народ још забиљежио о осмом мјесецу:
Послије преображења се више не купа у ријекама.
Народно искуство нас учи да ако на Преображење буде лијепо вријеме, биће доброг вина.
Ако у августу буде било кише, биће више вина.
Ако мрави у августу набацују веће хрпе земље, слуте јаку зиму.
Ако на Велику Госпојину буде вјетра, биће пуно снијега на зиму.
Код народа постоји једно лијепо вјеровање. Обично послије Велике Госпојине појављује се свила која лети кад је лијепо вријеме. Сматра се да је то дио хаљине Мајке Божје, која је, узносећи се на Госпојину на небо, кидала дио по дио своје одјеће, опраштајући се од народа, остављала му за спомен. Данашња свила која лети, дио је тих остатака.