latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 04/08/2014 | 14:56

Блажена Марија

Српска православна црква слави данас спомен на Марију Магдалену, у народу познату као Блажена Марија, веома поштовану у Срба, посебно међу женама...

 

Блага или Блажена Марија спада у непокретне празнике и иако нема “црвено слово” у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу. Марија Магдалена у Житијима светих помиње се као “мироносица равноапостолска”, родом је из из горских предјела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У својој младости је била грешница, али ју је Исус избавио од гријехова, а касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповиједи. Заједно с Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посјетила његов гроб.
Према јеванђељима, послије Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посјетила Рим, гдје је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га ријечима: “Христос васкрсе!” (вјерује се да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај) и пред њим оптужила Понтија Пилата, римског прокуратора у Јудеји, да је неправедно осудио Исуса Христа. Пилат је потом из Јерусалима премјештен у Галију. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес гдје је помагала Светом Јовану Богослову у проповиједању Јеванђеља.
Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренијете у Цариград. Сахрањена, по предању, у оној истој пећини, у којој и седам младића, чудотворно успаваних на стотине година, по том оживјелих, па онда умрлих. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен Светој Марији Магдалени.
Блага Марија је, по народном вјеровању, сестра Светог Илије Громовника.