latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 15/09/2014 | 15:03

Вјештице у народној митологији

Вјештице су зла бића која се појављују као старе, ружне жене, мачке, козе, лептири или неке друге животиње. Вјерује се да се старе, зле жене и старе дјевојке претварају у вјештице и пију крв дјеци, одраслима и стоци. Понеке вјештице не пију крв већ само даве и притискају људе ноћу. Вјештице наш народ још замишља као ружне бабе које јашу на метлама и зато се за неку жену каже: “Ружна као вјештица”...

 

Да би нека жена могла да се претвори у вјештицу, она мора да се намаже нарочитим травама, тешко доступним. Понегдје вјерују да вјештица прво напада и уништава своје најближе, па послије иде по околини да чини зла, нарочито туђој стоци. По народном вјеровању, вјештице умиру у страшним мукама. Зато неке од њих, које то знају, покају се и прокажу народу да су биле вјештице, те се врате у нормалан живот, па почну враџбинама и бајањима да лијече народ.
Вјештица, по народном вјеровању, не може наудити лицима са којима је у завади, већ само онима са којима добро живи. Све до средине претпрошлог вијека бабе по нашим крајевима, за које је народ вјеровао да су вјештице, страдале су од народа само зато што је негдје у околини владала нека болест међу људима или стоком . Међутим, на западу католичка црква гонила је вјештице као свог љутог противника. Довољно је било да се посумња да је нека жена вјештица и да се та сумња поткријепи неким доказним материјалом, па је та несрећница без милости спаљивана на ломачи. И у нашем народу је било појава спаљивања вјештица.

Која жена стриже овце и козе на Ђурђевдан, та је, по народном вјеровању, вјештица.
Тамо гдје дјеца умиру, новорођенчету надјену име Вук, а пошто се вјештица боји вука, она не смије на то дијете. Тако је и Вук Караџић добио своје име.
Понегдје крштено име дјетета крију, а зову га неким надимком, тако да га вјештице не могу пронаћи.
О божићним и ускршњим покладама, и о Божићу, када су вјештице најактивније, дјецу мажу бијелим луком по табанима, длановима и испод пазуха, а вјештице бјеже од бијелог лука и тако остављају дјецу на миру.
Понеки, уочи поклада и Божића забоду нож изнутра на кућна врата, јер се вјештице боје ножа.
Вјештица, као и ђаво, бјежи од крста.
Вјештице не могу нашкодити људима који су рођени у мушким данима: понедјељак, уторак, четвртак, петак као и онима који на себи носе неку скривену амајлију.