latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 17/10/2014 | 14:59

Колико је здрав зелени чај

У задњих неколико година све више се прича о зеленом чају и корисним ефектима на здравље. Тајна зеленог чаја позната је од давнина. Многе мудре ствари дошле су са истока, колико год многи од нас то не желе признати...

 

Зелени чај веома је здрав. Садржи многе корисне састојке као што су катехин, полифеноли, кофеин, теофилин, кверцетин, теобромин, витамине Ц, Е, Б и К, минерале и олигоелементе, калијум, магнезијум и цинк. Обично се користи као напитак, али се може користити за облоге и купке. Зелени чај одличан је за детоксикацију тијела, помаже у контроли тјелесне тежине и топљењу масних наслага, дјелује као диуретик и спречава задржавање течности у тијелу. Благотворно дјелује на циркулацију и успорава старење мозга. Такође успорава цјелокупно старење организма.
Зелени чај позитивно дјелује на здравље коже. Овај чудотворни напитак садржи антиоксидансе у већим количинама и учествује у заштити од рака и обољења срца и крвних судова. Зелени чај убрзава цјелокупни метаболизам, ослобађа тијело од сувишних отрова, ублажава болове и смањује масноћу у крви.
Истраживања су показала да зелени чај дјелује противупално, регулише рад штитне жлијезде, дјелује против депресије, помаже у регенерацији јетре и чува здравље зуба, јер спречава настанак каријеса.
Зелени чај подмлађује и успорава старење. Спречава исушивање коже. Дјелује против оштећења изазваних сунчевим зракама. Све више се користи као састојак козметичких производа. Побољшава меморију. Особе које конзумирају зелени чај редовно имају мању шансу да оболе од деменције. Кофеин из зеленог чаја убрзава процес размишљања и доношења одлука. Позитивно утиче на памћење, концентрацију и мотивацију. Превентивно дјелује на Алцхајмерову и Паркинсонову болест.
Зелени чај убрзава метаболизам и подстиче топљење масних наслага. Флавоноиди из зеленог чаја, посебно катехин, неутралишу штетно дјеловање слободних радикала који су главни разлог за губитак тонуса коже. Катехин убрзава елиминацију вишка течности и заједно са кофеином подстиче разлагање и елиминацију масти. Недавна истраживања на универзитету у Женеви, потврдила су да активне особине зеленог чаја значајно утичу на смањење дневног уноса калорија.
Зелени чај ублажава алергије, и штити од рака. Катехини блокирају ензим урокиназу, који је један од фактора настанка рака. Јапански научници су доказали да је зелени чај ефикасан у превенцији рака дојке и једњака и да спречава појаву рака желуца, јетре и простате и побољшава здравствено стање особа које су већ обољеле од рака. Антиоксиданти које садржи зелени чај смањују број мутација структуре ДНА које узрокују штетни УВ зраци па се у задње вријеме, ради заштите коже од рака, интензивно праве креме са зеленим чајем.