latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 22/10/2014 | 14:59

Јесен је, једите здраво!

Октобарске намирнице могу разведрити чак и кишне јесење дане. Представљамо вам пет октобарских супернамирница које би требало да се, ових дана, нађу на вашој трпези...

 

Јабуке представљају одличан извор влакана, имају око четири грама по плоду, што их чини идеалним савезником у борби против сувишних килограма. Влакна такође смањују ризик од шлога и “лошег” холестерола. Имају и висок ниво антиоксиданаса. Најлакши начин да дођете до њих је да просто загризете јабуку. Међутим, можете повремено да их изрендате и помијешате са муслијем, или направите неки здрав слаткиш.
Бундева је моћан извор разних витамина и минерала. Осим антиоксиданса бета каротена, има и антиканцерогена својства и штити кожу. Чак и сјеменке нуде бројне користи, богате су аминокиселинама и препуне калијума, што их чини идеалном ужином послије вјежбања. Можете испећи бундеву и користити је у чорбама у супама. Од њих се може направити и одличан милкшејк, као и пире. Сјеменке можете користити као грицкалице, или их убацити у салате.
Паприке су савршене за додавање боје вашем тањиру. Препуне су витамина и антиоксиданаса. Без обзира на то које су боје, све паприке имају огромне количине витамина А и Ц, као и каротена који смањује ризик од одређених врста канцера и кардиоваскуларних болести. Од њих можете направити ајвар, који ћете јести током цијеле зиме, а док их можете наћи свјеже, једите их што више у сировом облику.
Истраживања су показала како фитонутријенти у соку од тиквица имају антиканцерогена својства јер спречавају злоћудне промјене на ћелијама. Иако су вјероватно најпознатије због ниских калоријских вредности, па се препоручује да се једу током редукционих дијета, оне су врло богате и влакнима па побољшавају пробаву и смањују холестерол у крви. Уз све то, тиквице штите кардиоваскуларни систем од болести попут артеросклерозе, срчаног и можданог удара, а њени састојци магнезијум и калијум снижавају високи крвни притисак. Како би се искористио пуни потенцијал влакана из овог поврћа, препоручљиво је да се једу са кором, јер управо она садржи највећу количину влакана.
Још једна воћка богата растворљивим влакнима је крушка, која по плоду има чак 5,5 грама влакана. Оне су одличан извор калијума и витамина Ц. Као и код јабука, антиоксиданс кверцертин налази се у кожи крушке и спречава канцер и срчана обољења. Висок садржај влакана такође засићује и чини је одличном намирницом за особе које су на дијети. Најбоље је да их једете сирове са кором, али их можете додати и салатама, као и занимљивим колачима.
.........
Дакле, намирнице које смо вам данас препоручили су, ових дана, свуда око нас, па...навалите!