latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 26/11/2014 | 14:55

Свети Јован Златоусти

Данашњи дан Црква је посветила успомени на Јована Златоустог (на грчком Хризостома), архиепископа константинопољског, тј. цариградског патријарха и једног од највећих црквених отаца, учитеља васељене, великог проповједника. Црква му је посветила још два дана у години, 9. фебруар, кад је пренос његових моштију и 12. фебруар када се слави са св. Василијем Великим и Григоријем Богословом...

 

Живио је у 4. вијеку. Родом из Антиохије, прочуо се због бесједничког дара и строгог живота, па је назван Златоустим. Наслиједио је патријарха Нектарија. Много је чинио добра, оснивао болнице и сиротишта, писао, проповиједао. Његова, досад сабрана дјела, обухватају 13 томова. Творац је једне од литургија, која се служи највише пута у години. Упокојио се почетком петог вијека. Нема цркве у православљу, у којој није приказан његов лик.
Поред свечара, који га славе као крсну славу, посебно је поштован у источној Србији, гдје му се вјерници моле за здравље. Жене на његов дан не раде ништа с концем, жицом или конопцима, да се не би прекинула, како се вјеровало, нит живота.
У цркви се његово име призива приликом молитви за болне, за оне који пате од несанице и од нечистих духова, приликом малог водоосвештања, и још у многим приликама. Те молитве се називају врачевским.