latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 03/12/2014 | 15:07

О љековитим осибинама ђумбира

Ђумбир потиче из источне и западне Индије и Азије. Међутим, сада већ расте свуда по свијету. Најквалитетнији данас расте на Јамајци и Хавајима, а користи се свјеж и у праху...

 

Свјеж побољшава периферну циркулацију и узрокује знојење. Чисти токсине из крви и тјелесних течности. У праху је дјелотворан код срчаних обољења, чисти токсине из плућа и дјелује противупално код артритиса. Оно што је још један плус је да је доступан током цијеле године.
Тај, у нашим кухињама-недавно откривен коријен, тијелу даје енергију, а позитивно дјелује и код пробавних сметњи, затвора, лоше циркулације... Ублажава симптоме атеросклерозе, артритиса, мучнине, хемороида, грчева, главобоље, алергије и поспјешује рад срца. Користи се и за ублажавање менструалних грчева и регулише менструацију. И то није све...
Ђумбир је изузетно дјелотворан код ублажавања упала у организму, смањује бол, јача имунитет, и смањује ризик од многих срчаних болести, рака и хроничних болести попут дијабетеса. Састојци ђумбира чине цријева глаткима и убрзавају кретање хране. Смањују надутост и остале неугодности. Чај од свежег ђумбира ублажава бол и киселину у желуцу и дјелује противупално. Врло је ефикасан у чишћењу организма од паразита и бактерија, убија патогене бактерије и погодује развоју добрих бактерија. Један је од најбољих природних лијекова који сузбија главобољу или мигрену, посебно у почетној фази. Чим почнете да осјећате главобољу, добро је попити двије велике кашичице праха ђумбира отопљеног у води, а у већим дозама снижава холестерол.
Истраживања су показала да ђумбир смањује и ширење ћелија обухваћених раком и ублажава мучнине током хемотерапије. Врло је богат извор калцијума и гвожђа, па га је пожељно додати у варива, чорбе, чајеве, сокове…
Када смо већ поменули ђумбир, треба рећи да он спада у групу намирница које јако добро чисте плућа. Пушачима који се „даве” од кашља могу да помогну неке намирнице да прочисте плућа: чајеви од ђумбира, борових иглица или коприве, кукуруз шећерац, наранџе, црвени и бијели лук.
Да ли робујете цигаретама и баш никако не можете да их оставите, упркос кашљу? У том случају чешће конзумирајте намирнице и напитке који могу да прочисте плућа и омогуће вам да лакше дишете. Могу да вам помогну чајеви, прије свега од свјежег ђумбира, али и од борових иглица или коприве, коју можете да једете и као салату. Једите рибу и јагњетину, јер садрже моћан антиоксиданс селен. Конзумирајте и јаја и житарице.
Кукуруз шећерац је пун бета-криптоксантина, који доказано штити плућа од карцинома, јер се понаша као моћан антиоксиданс. Ако је икако могуће, набавите онај који је природно, органски узгајан. Слично дејство имају и наранџе.
Црвени и бијели лук, због свог састава имају антиканцерогено дејство. Студије су показале да је код особа са карциномом, које редовно конзумирају ово поврће, спријечен настанак нових ћелија тумора. Наравно, непријатан дах је неизбјежан, али помислите и на мирис дуванског дима у устима и на одјећи, па лук неће дјеловати тако неподношљиво.