latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 04/12/2014 | 15:01

Ваведење Пресвете Богородице

Када се Пресветој Дјевици Марији навршише три године од рођења, њени родитељи Јоаким и Ана доведоше је из Назарета у Јерусалим, да је предају Богу на службу, према свом ранијем обећању...

 

Сабраше се и многи њихови сродници да би учествовали у овој светковини, у којој невидљиво учествоваше и анђели Божји. Првосвештеник Захарија, отац светог Јована Претече, прими Дјеву од родитеља и уведе је у најсветије мјесто храма, иза друге завјесе, у које нико не улазише осим архијереја, и то једном годишње. Св.Теофилакт Охридски вели да је Захарија “ био ван себе и Богом обузет” када је уводио Дјеву, иначе се овај његов поступак не би могао објаснити.
Тада родитељи, према закону, принесоше жртву Богу, примише благослов од свештеника и вратише се дому, а Пресвета Дјева оста при храму пуних девет година. Како у Израиљу тада не знадоше за доживотно завјештање дјевојака, она по навршетку своје 12-те године би дата светом Јосифу, сроднику своме у Назарет, да под видом обручнице живи у дјевствености. Пресвета Дјева Марија била је прва доживотно завјештана дјевојка, и њу послије у Цркви Христовој сљедише хиљаде и хиљаде дјевственица и дјевственика.