latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 17/12/2014 | 07:00

O штетним начинима спремања хране

Здрава исхрана кључна је за смањивање ризика од дијабетеса. Избацивањем шећера и замјеном хране богате угљикохидратима здравијим намирницама добијамо много, али и начин спремања је такође важан...

 

Студија спроведена на Универзитету у Илиноису открила је да је спремање хране на високим температурама попут роштиљања, пржења и печења, нарочито опасно јер тако долази до издвајања “крајњих производа гликације”, ткзв. АГЕ штетних састојака који играју улогу у настанку дијабетеса.
АГЕ су супстанце добијене из шећера, које већ постоје у вашем тијелу у минималним количинама. Почињу да се формирају још у материци, а гомилају се старењем. Ако имате дијабетес, имате и већу концентрацију АГЕ због повећаног нивоа глукозе у систему. АГЕ такође производи храна која је изложена високим температурама. Због њих, рецимо, шницла на роштиљу добија карактеристичне црне пруге. С друге стране, поврће и остала биљна храна има релативно ниску концентрацију АГЕ након термичке обраде.
Научници сматрају да ове супстанце могу да изазову оштећења ткива, каква се виђају у поодмаклим стадијумима дијабетеса. Одређен број студија открио је да виши ниво АГЕ доводи до упала код људи са дијабетесом, које може бити узрок многих хроничних проблема. Према Америчком удружењу за борбу против дијабетеса, супстанца доприноси нагомилавању плака, губитку еластичности крвних судова и тиме до бројних опасности по кардиоваскуларни систем.
Како да умањите ризик који настаје оваквим спремањем хране?
Према резултатима студије Медицинског факултета Маунт Синај објављене у Журналима геронтологије, упале и оксидативни стрес који се обично догађа у старости, нису резервисани само за старије особе са дијабетесом, него и младе здраве људе који у исхрани имају велике количине АГЕ супстанце.
Ево начина да умањите ризик:
Једите више свјежих намирница!
Кувајте на ниским температурама!
Храну спремајте на пари и бланширањем!
Маринирајте намирнице у киселим течностима попут лимуновог сока и сирћета!
Ако одаберете да печете намирнице на роштиљу, нека он буде сасвим чист.
Окрећите месо често, на сваких 30-60 секунди, како не би загорјело!
Ако храна поцрни, одсјеците те дијелове прије јела!
Одаберите рибу, уместо црвеног меса, јер се брже кува и оставља мање времена настанку АГЕ!
Уклоните кожицу када спремате пилетину, јер брзо потамни!