latinica  ћирилица
АКТУЕЛНОСТИ | 30/12/2014 | 19:07

Зуроф: Служење задушне мисе Павелићу увреда за све жрте усташког терора

Директор Центра '' Симон Визентал'' из Јерусалима доктор Ефраим Зуроф у разговору за Радио Републике Српске казао је да је служење задушне мисе једном од највећих масовних убица у Европи, Анти Павелићу, тешко схватљиво и увредљиво за стотине хиљада недужних жртава

 

Одржавање мисе у Загребу за пронацистичког усташког поглавника Анту Павелића осудио је Центар "Симон Визентал" из Израела. Директор Центра доктор Ефраим Зуроф у изјави за Радио Републике Српске казао је да је служење мисе једном од највећих масовних убица у Европи тешко схватљиво и увредљиво за стотине хиљада недужних жртава.

"Служење задушне мисе Павелићу у Загребу срамотан је чин Католичке цркве", истичу у Центру "Симон Визентал" у Јерусалиму.
"Прије свега мислим да је сама идеја о јавном одржавању меморијалне мисе за лице које је масовни убица из Другог свјетског рата апсолутно одвратна и мислим да је Католичка црква дијелом одговорна због чињенице да су два свештеника служила ту мису. Један од њих је свештеник Вјекослав Власић који је широм свијета познат као усташки присталица. Овај свештеник је одржао мису за масовног убицу Анту Павелића у срцу Загреба, а којој којој су присуствовале стотине људи у цркве Свете Ане", рекао је Зуроф.
На питање "да ли је тако нешто допустиво у Хрватској, држави која је чланица Европске уније и како тумачити чињеницу да се на миси окупило неколико стотина грађана", Зуроф је рекао да то јесте могуће јер се десило.
"То  није била тајна. Другим ријечима, хрватске власти су знале јер је полиција била тамо. Осим људи који су дошли на мису, било је и оних који су се противили одржавању те мисе, што је веома добро", навео је Зуроф.
"Те демонстрације су се заправо и требале догодити, али је одржавање мисе очигледно законито. То повлачи нека питања о правном систему у Хрватској. Поставља се питање - како да се друштво заштити од оваквих дођађаја који само подстичу носталгију за усташством", казао је Зуроф.
Он је истакао да је то "апосолутна увреда, не само за жртве усташа, него и за све људе укључујући и све Хрвате који су се борили против усташа".

Анте Павелић је умро у Мадриду 28. децембра 1959. године, наводно од посљедица рањавања које је задобио двије године раније у Буенос Аиресу, гдје је побјегао 1945. године.