latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 22/01/2015 | 14:45

Крај јануара и чишћење организма

Полако излазимо из јануарских светковина, па је вријеме да се направи пауза од масних оброка. Организам нам је презасићен килограмима разних ђаконија којима су нас послужиле вриједне домаћице и стопанице, те литрама разних капљица, којима су нас „нуткали“ вриједни и гостопримљиви домаћини. Мада, некада у прошлости, трпезе нису изгледале толико богато као данас, претпостављамо да су и тада постојали народни начини за чишћење организма...

 

Сви нутриционисти савјетују да је за чишћење организма најбоља храна из природе. Једите је и ријешићете се отрова из организма за тили час. Укључите у прехрану такозване чистаче и љековито биље што је више могуће. Већ након пет дана осјетићете корист. Што више ових намирница, то боље! Тако, нпр. ротквице повећавају проток жучи, помажу у одржавању здравог жучног мјехура и јетре, те побољшавају варење. Мало танко нарезане ротквице додајте у омиљену салату.
Многи потцјењују и способност лимуна који придоноси здравој пробави и елиминацији штетних твари. Неки травари и нутриционисти сматрају да опор укус лимуна подстиче проток жучи и помаже у варењу. Кора лимуна и лимете такође дјелује као антиоксиданс и помаже у избацивању отрова из организма. Ево једноставног начина на који ћете унијети цитрусе у лијечење. Исциједите лимун и помијешајте с водом, те попијте. А тиме можете залити нпр. и печење.
Кисели купус има благотворну дозу „добрих“ бактерија које се називају пробиотицима. Пробиотици су, нарочито важни за здравље система за варење.
Сигурно сте већ чули да бијели лук јача имунитет и штити срце, али његови сумпорни спојеви имају и важну улогу у чишћењу организма од отрова.
Затим јабуке, здрава намирница коју можете јести цијеле године. Посебно је дјелотворна у дијетама за детоксикацију.
Такође, и цвекла, која се може припремати на жару, пари или кувати. Садржи биљне пигменте за које се вјерује да дјелују као антиоксиданти и побољшавају рад јетре. ИТД...