latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 29/01/2015 | 14:57

Часне Вериге

Овај дан се назива још и Свети Петар Вериган, Верижице, Ижице. Верге се празнује да би се народ заштитио од грома...

 

Овог дана помиње се свети апостол Петар због верига у које је био окован по наредби цара Ирода. У његовој тамници појавио се анђео и тада су вериге спале са Петра. Те вериге хришћани су сачували колико због успомене на светог Петра толико и због њихове исцјелитељске моћи. Прича се да су се многи болесници излијечили додирнувши их (као и убрус апостола Павла).
Свети Јувенал, јерусалимски патријарх дао је те вериге на дар царици Евдокији, прогнаној жени цара Теодосија Млађег. Царица их је преполовила, једну половину послала цркви Светих апостола у Цариград, а другу половину у Рим својој кћери Евдоксији, жени Валентијановој. Евдоксија је сазидала цркву Светог Петра и у њу положила ове вериге, заједно са оним у које је опаки цар Нерон некада оковао Светог Петра.
Овај дан се назива још и Свети Петар Вериган, Верижице, Ижице. Верге се празнује да би се народ заштитио од грома. Тада ништа не раде ни људи ни жене. Прије сунца донесу воде са извора, па од ње, док још није начета, сипају по неколико капи у свако жито. То се чини да би жито боље у тој години родило и да град не би побио
љетину.