latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 24/02/2015 | 14:53

Виле, вилењаци, змајеви, але и аждаје

Данас ћемо вам говорити о неким бићима из народне митологије, чије су имена постала синоними за неке људске особине и која веома често бивају призивана у народним пјесмама и причама...

 

Виле су лијепе дјевојке које бораве и лебде на облацима, у шумама, пећинама, ријекама и око извора. Оне могу бити добре и зле, већ како ко код њих заслужи. Ево и неколико вјеровања о тим бићима:
Ако неко спази виле, нека их остави на миру, јер ће му се оне осветити: одузети вид, слух, глас и слично. Виле се свете и онима који им се замјере или нагазе на њихово коло.
Добре виле помажу болеснима и невољнима.
Вјерује се да, ако виле живе са неким мушкарцима, послије их убију или ослијепе.
Вода, у којој се виле купају, љековита је.
Виле се братиме са неким мушкарцима - јунацима, те их помажу и чувају. Тако је вила Равијојла била посестрима Марку Краљевићу.
Свака вила задоји или усвоји и по неко мушко дијете, које послије постане лијеп и снажан мушкарац.
Виле, по народном вјеровању, умјесто стопала на ногама имају копита. Ко то спази, кажу, биће тешко кажњен.
По народном вјеровању, виле су не само лијепе већ и веома јаке.

Вилењаци су мушкарци које вила задоји, са којима она љубавише или другује. Они су необично снажни и видовити и виле им повјеравају своје тајне.
У народним пјесмама и причама чули смо веома често, и за змајеве. Змајеви су животиње сличне великим праисторијским гуштерима који имају крила, а из уста и очију избацују огањ. Обично бораве у језерима, потоцима и великим густишима. Змајеви чувају усјеве од ала и боре се са њима, али могу бити и зли и напакостити човјеку. Понегдје вјерују да змајеви обљубљују лијепе жене или их одводе у своје дворе. Такође се вјерује да се неки људи могу претворити у змајеве, нарочито када спазе да але доносе невријеме.

Када већ спомињемо але, да кажемо нешто више о њима. Але су невидљива бића која јуре вратоломном брзином и доносе облаке, град, вихоре и пустош. По свом изгледу, але су сличне змајевима и велики су човјекови непријатељи. По народном вјеровању, але уништавају усјеве, без икакве мјере и обзира и страшно су прождрљиве. Зато се прождрљивом човјеку каже: “Ало, незасита”, или му се каже да је “алав”.
Аждаје су, такође, по изгледу потпуно сличне змајевима, само што је за разлику од аждаја змај углавном, човјеков пријатељ. Када иду страшни облаци, вјерује се да их воде аждаје.