latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 27/03/2015 | 14:49

Историјски утицаји на српску националну кухињу-хљеб

Развој националне кухиње можемо пратити од најранијих навика у исхрани које су дио словенског насљеђа српског народа. Почетак националне кухиње у вези је с династијом Немањића и може се пратити током цијелог средњег вијека...

 

Византија, као средиште цивилизације, имала је велики утицај на културу тадашње Србије. Жене које су се удавале за српске велможе донијеле су културу облачења, хигијене и исхране. Храна поприма другачији укус и изглед, на двору се једе чорба киселица, кавијар од моруне са Дунава, свјежа риба са Јадранског мора, печење зачињено бијелим луком и мирисним зачинима. Такође, кувало се у “лубури” (говеђи желудац или у кори од брезе) неколико сати изнад ватре-жара. Прање руку прије оброка било је обавезно. Бијело платно преко стола служило је као столњак и као салвета за брисање руку. Велики хљебар бринуо је о складиштима брашна и квалитету хљеба, старао се да га има довољно и да се не расипа. Кухиње на двору увијек су биле измјештене довољно далеко да мирис дима не смета у трпезаријама. Печено месо доношено је са ражња и по правилу се сјекло у трпезарији. Нижа властела и обичан народ имали су прилику, не само да виде свог господара како руча, већ и да пробају исту ту храну кад он заврши с јелом. Овим чином преносила се култура на ниже слојеве који су ту традицију његовали и одржавали.
Средњевјековна храна нашег народа припремала се на масти, лоју или уљу. Уље се добијало од маслина, а добрим се сматрало свијетло уље. За сунцокрет се није знало. Сва храна била је посољена. Током средњег вијека доста су коришћени и зачини, које су доносили трговци са Јадрана, али и са Истока. Користили су се бибер, шафран,

цимет, мирођија, каранфилић.

Намирнице су биле биљног и животињског поријекла. Најважнији је био хљеб, који се правио од пшенице, јечма, проса, овса, спелта и сирака. Да би се добио хљеб, жито се мљело у малим, кућним, ручним жрвњевима, воденицама или млиновима. Најбољи хљеб мијесио се од пшенице, а лошијег квалитета био је јечмени, затим од оваса, који је углавном служио за исхрану коња. Најлошијег квалитета био је неукусни, црни хљеб од сирака који има крупно зрно и проса од кога се првенствено правила каша када би цијело или самљевено зрно кували у води или млијеку.
Хљеб се мијесио као погача са квасцем или од киселог тијеста. Пекао се на огњишту или у пећи. Поред хљеба и погаче постојао је и двопек, који се користио за путовања, будући да је могао дуго да стоји. Такође се правила и пита, од развученог тијеста, испуњена сиром или месом.