latinica  ћирилица
ЗАЈЕДНИЧКИ ТАЛАС | 17/05/2016 | 15:28

Обилне падавине и неуобичајено ниске температуре угрозиле су већину пољопривредних култура у Српској

Највеће штете су у воћарству, тврде воћари, али и стручњаци.

 


Принос јабуке у овој години биће мањи за 70 одсто од планираног, због мраза и ниских температура, који су за само 11 сати нанијели огромну штету, изјавио је за Радио РС, предсједник Удружења воћара, Драгоја Дојчиновић.

Крушка и бресква су у потпуности уништене, тако да ће на великом броју парцела, берба у потпуности изостати”, тврди Дојчиновић.

Поједине воћне врсте, попут кајсије, цвјетале су изузетно рано, па ће и њихов овогодишњи принос изостати, каже Шеф завода за воћарство у Пољопривредном институту Републике Српске, Нада Завишић.

Она је гостујући у емисији Заједнички талас, истакла да су воћне врсте попут јабуке, крушке и шљиве, претрпјеле такве штете, да ће се посљедице у воћарској производњи одразити и на наредну годину.

“Упркос чињеници да су овогодишњи приноси у воћарству већ сад увелико умањени, воћари морају наставити са заштитом воћа, како би се сачувала лисна маса и воћка остала у кондицији, јер само тако може да диференцира пупољке за вегетацију у наредној години”, нагласила је Завишић.

Обилне кише не погодују ни развоју кукуруза. Овом културом је у РС засијано око 140.000 хектара ораница. Шеф Завода за кукуруз Пољопривредног Института РС Славко Радановић, истакао је да тренутне временске прилике успоравају физиолошке процесе у листу, поремећен је сам ток фотосинтезе, што је довело до тога да је скоро сав кукуруз у пољу жут.

Кукуруз је топлољубива биљка која за развој треба температуре изнад 15 степени, а све испод тога ограничава и успорава њен раст и развој, појаснио је Радановић.

“Додатан проблем је и немогућност физичког приступа и рада у пољима, али доласком сунчаних дана, који се ускоро очекују, биће омогућено да се земљиште култивира, а самим тим и да се кукуруз опорави и зазелени”, казао је Радановић.

Стрна жита су најтолерантнија биљна врста на климатске промјене те су неповољни временски услови овим културама нанијеле и најмању штету, појаснио је шеф Завода за стрна жита Пољопривредног института РС Драган Мандић.

“Фунгицидни третман против биљних болести и прихрана азотним ђубривима су неопходни како би се заштитиле биљне врсте и осигурао добар и квалитетан принос”, нагласио је Мандић, гостујући у програму Радија РС. Пољопривредници су охрабрени најавама метеоролога да се у наредном периоду, ипак очекује стабилизација временских прилика, престанак падавина и отопљење.