latinica  ћирилица

ДУШУ НИСУ УБИЛИ

КУЛТУРОМ ПАМЋЕЊА ПРОТИВ ЗАБОРАВА

Дугометражни документарни филм о страдању српских цивила три пута у 20.вијеку у Босни и Херцеговини, тема је  филма "Душу нису убили" копродукцијског пројекта Удружења Српско-руски Мост и РТРС .

Вођени српским историчарем Драгом Мастиловићем, посјетили смо највећа стратишта српског народа на простору Босне и Херцгеовине, тражећи одговор на питање шта се то са српским народом десило у 20. вијеку у који је ушао као већински ,што  је утврђено пописом становника по доласку  Аусторугарске монархије на ове просторе,  а на крају тог вијека изашао из њега  са мањком од близу 15 процента.

У филму говоре страдалници и потомци о ономе што су преживјели, или како су им породице настрадале, научни радници говоре о начинима страдања,о култури памћења и одговарају на питање постоји ли народ у Европи који је страдао као српски у Босни и Херцеговини.

На  филму  "Душу нису убили"радила је екипа у саставу: аутор Мира Лолић Мочевић, сниматељ Синиша Јалић,мајстор свјетла Ново Букша,мајстор тона Душко Јовановић,монтажа Биљана Шева,егд Љубиша Бајић,продуцент Александар Шевић и возач Милан Лујић.