latinica  ћирилица
24/04/2014 |  17:31 | Аутор: Russia Today

Посланици Думе траже истрагу против Горбачова

Захтјев руском Државном тужилаштву да испита законитост процедуре распада Совјетског Савеза 1991. године, поднијела петорица посланика руске Државне думе, позивајући се на одговорност последњег предсједника СССР-а Михаила Горбачова.

У захтјеву који су потписала двојица депутата владајуће Јединствене Русије, двојица комуниста и један члан Либерално-демократске партије, траже се одговори да ли је било умијешаности других држава и да ли се догодио државни преврат сличан оном у Украјини, јавља Глас Русије.

"Заједно с одговором на захтјев рачунамо да ћемо добити оцјену правног основа државности свих бивших република, усвајања Устава, што ће дати основу за промјену оних докумената који се, рецимо, тичу украјинског суверенитета", рекао је посланик Јединствене Русије Јевгениј Федоров.

Када је ријеч о бившем предсједнику Горбачову, депутати га оптужују за оснивање Државног савјета СССР-а, иако тај орган није био предвиђен Уставом, а испоставило се да је доносио одлуке о признању независности прибалтичких совјетских република.

Реагујући на иницијативу посланика, Горбачов је оцијенио да је она "непромишљена и брзоплета" и да депутати њоме желе да скрену пажњу на себе.

"Када ме оптужују да сам дао источну Европу, одговарам им: 'Коме сам је дао? Пољску - Пољацима. Чехословачку - Чесима и Словацима, Мађарску - Мађарима'", рекао је Горбачов.

Упркос томе, Државно тужилаштво има обавезу да одговори на захтјев посланика, а тај одговор могао би да буде познат у наредних мјесец дана.