latinica  ћирилица
26/04/2014 |  09:43 | Аутор: Агенције

Зашто је сан важан кад сте болесни?

Све више истраживања показује да је сан најбољи природни лијек, а сада је потврђено да придоноси и бржем оздрављењу

Знате ли шта је кључно за ваше оздрављење кад сте болесни и исцрпљени? Сан! Најновије истраживање научника са Универзитета Пенсилванија, које заправо обухвата двије студије, показује да је количина сна кључна за оздрављење.

Истраживање показује да људи који су заражени бактеријском инфекцијом пуно брже оздраве када дуго и квалитетно спавају. С друге стране, мањак сна продужава инфекцију, као и све симптоме које она носи са собом.

Иако је истраживање спроведено на мушицама, научници вјерују да спавање има једнак учинак на људе. Већ су бројна истраживања показала да је квалитетан сан кључан за добро психичко и физичко здравље човјека, а сада се зна и то да они који имају нарушено здравље требају да спавају што више.

“Спавање оснажује организам, јача имунитет, због чега се боље боримо против разних инфекција. Дуг и квалитетан сан омогућава преживљавање и опоравак исцрпљеног организма. Дакле, кад сте болесни, оставите све и спавајте што више можете”, поручили су научници предвођени др Џули А. Вилијам.