latinica  ћирилица
26/04/2014 |  11:20 | Аутор: Агенције

Најбољи свјетски кардиолози оперишу у Србији

Најбољи свјетски интервентни кардиолози из Кине, Јапана, Русије и Италије оперисаће, током Осмог београдског самита интервентних кардиолога, 35 најкомпликованијих срчаних болесника - без отварања грудног коша.
Хиругија - Фото: илустрација
ХиругијаФото: илустрација

Методе које ће свјетски признати стручњаци примјењивати током боравка у Србији, сматрају се искораком у тој области у посљедњих десет година.

Овогодишњи Самит интервентних кардиоолога одржава се у шест кардиолошких центара у Србији, а на скупу учествује више од 500 кардиолога из цијелог свијета.

Римски кардиолог доктор Ђан Паоло Усија уградио је пацијенту нови срчани залисак без отварања грудног коша.

"Иако је ова метода релативно нова, до сада је широм света успешно примењена код 80.000 пацијената које нисмо могли да оперишемо. У Србији сам наишао на добар, љубазан и ефикасан тим. Зато и долазим као инструктор", рекао је профефор Усија за Радио-телевизију Србије.

Доктор Милан Недељковић из Радне група за катетеризацију и перкутане коронарне интервенције Удружења кардиолога Србије истакао је да је интервенција извршена за 50 минута, док класичном методом она траје три до четири сата.

У хируршким салама збринути су пацијенти, којима кардиохирурзи класичним операцијама нису могли да помогну, због бројних придружених болести.