latinica  ћирилица
26/04/2014 |  13:34 | Аутор: РТРС

Приједорчанка лијечи љековитим биљем

Приједорчанка Мира Грбић већ двије деценије сакупља љековито биље и лијечи својим производима. Зарада јој није приоритет, већ ужива у прикупљању биља и помагању другима. Каже да је подручје између Козаре и Грмеча колијевка љековитог биља.

Наши стари кажу – за сваку болест, постоји лијек у природи. У то се увјерила и Приједорчанка Мира Грбић, учећи о љековитом биљу од мајке и баке. Дугогодишњи хоби, постао је занимање.

"Знање сам такорећи сакупљала. Мислим као за све друго и за ово треба имати дара. Прво сам од баке добила основе која је чак и порађала и жене на селу и познавала биље. Међутим, моја мама када се два пута у животу разболила, није тешко, сама се лијечила драже", рекла је Грбићева.

И тако је ова васпитачица у пензији стечено знање усавршавала литературом. Почела је правити чајеве, сирупе, капи, креме, тинктуре и постала надалеко чувена по дјелотворним производима алтернативне медицине. Каже, прво је помогла себи у тренутку када је медицина престала да дјелује при хроничној болести бубрега.

Мира биљке тражи далеко од цивилизације. Подгрмеч и Поткозарје крију непроцјењиво природно богатство.

"Ово подручје између Козаре и Грмеча је колијевка љековитог биља. Збиља има све, све. Ја сам и путовала, збиља нема као код нас стварно", додала је она.

Биљни препарати Мире Грбић помажу при лијечењу бројних болести.
Некадашњи хоби Мири је постао додатни извор прихода. Међутим, зарада јој није на првом мјесту, већ помоћ другима и уживање у природи. Каже, биљке треба сакупљати, али и чувати за нова покољења, јер је природа направила баланс да за све негдје – постоји природни лијек.