latinica  ћирилица
27/04/2014 |  09:19 | Аутор: РТРС

Српски научник у тиму који мијења свијет

Тим стручњака предвођен научницима са "Кингс колеџа" у Лондону међу којима је и истраживач поријеклом из Србије доктор Душко Илић, развио је први епидермис уз помоћ плурипотентних матичних ћелија. Захваљујући овом открићу тестирање лијекова и козметике на животињама постаће прошлост.

Међународни тим стручњака предвођен научницима са "Кингс колеџа" у Лондону, међу којима је и истраживач поријеклом из Србије доктор Душко Илић, развио је први епидермис - танки слој ћелија које чине спољни дио коже - у лабораторији пише "Индепендент".

Епидермис је створен захваљујући плурипотентним матичним ћелијама, које су у стању да се развију у било које друге ћелије организма.

Научници вјерују да ће овим открићем понудити јефтину алтернативу за тестирање лијекова и козметике, чиме би се укинула потреба за тестирањем на животињама.

Према ријечима докторке Теодоре Мауро, „моћи ће да се испитује низ разних обољења и мутација гена који чине ћелије коже“.

До сада су се инжењери мучили да развију сложен епидермис са заштитном баријером.

Студија објављена у журналу Stem Cell Reports описује да су матичне ћелије биле "натјеране" да производе неограничене количине кератиноцита (ћелија коже), које су затим изложене влажном окружењу и направиле слојеве функционалне баријере идентичне оној на кожи.

Биопсијом је откривено да се кератиноцити створени овим путем не разликују у структурним и функционалним својствима од оних у обичној људској кожи.

Доктор Душко Илић, који је био на челу истраживачког тима Кингс колеџа у Лондону каже: „Наш нови метод може да буде коришћен за производњу већих количина еквивалената људском епидермису и то у лабораторији. Они се могу користити и у истраживању низа обољења коже и њене осетљивости, као и за комерцијално тестирање лијекова и козметике“.

Иначе, прије неколико недјеља, други тим из "Кингс колеџа" открио је специфичне ћелије коштане сржи, које могу да се трансформишу у ћелије коже.