latinica  ћирилица
27/04/2014 |  18:12 | Аутор: СРНА

Хрватска: Ухапшено осам особа због шверца људима

Осам особа, међу којима и двојица граничних полицајаца, ухапшено је, а за још пет људи се трага због сумње да су незаконито пребацивали Албанце са Косова и Метохије у Хрватску и даље у остале земље ЕУ.

Привремени начелник Полицијске управе вуковарско-сремске Мирослав Пуж рекао је на конференцији за новинаре да је полиција 13 хрватских и српских држављана јуче кривично пријавила Ускоку због сумње да су од фебруара противзаконито пребацивали људе преко границе.

Међу осам ухапшених, од којих су седморо хрватски држављани и један држављанин Србије, налазе се и двојица хрватских граничних полицајаца с граничног прелаза Бајаково.

Пуж је рекао да су хапшења обављена у склопу акције "Пасаш", која је довршена 25. на 26. априла у сарадњи с Ускоком.

Претрагом станова и других просторија, које су осумњичени користили на подручју Вуковарско-сремске и Истарске жупаније, пронађен је већи број мобилних телефона, два аутомобила, кредитне и банкарске картице, новац и СИМ-картице.

Истрагом је утврђено да су се осумњичени удружили у злочиначку организацију те су у најмање 12 наврата незаконито пребацивали особе с подручја Србије, укључујући Косово и Метохију, у Истру те даље у остале земље ЕУ.

Притом су наплаћивали износ не мањи од 3.400 евра по кријумчареној особи, чиме су незаконито стекли најмање 214.000 евра.