latinica  ћирилица
27/04/2014 |  22:23 | Аутор: Агенције

Крв ове жене садржи кључ дуговјечности?

Рођена 1890. године, Хендријке ван Адел-Шипер преминула је 2005. године у својој стопетнаестој години остављајући своје тијело науци.

До саме смрти, она је била релативно доброг здравља и когнитивних способности и била је у стању да води нормалну конверзацију. Како је ово могуће?

Како би открили тајне њене дуговјечности, научници су испитали њену крв и друга ткива и открили неке интересантне ствари. Они су открили да је око двије трећине њених бијелих крвних зрнаца сачињено од свега двије матичне ћелије, преноси NewScientist.

Матичне ћелије стварају бијела крвна зрнца која су задужена за борбу против инфекција. Типично, око 1.000 матичних ћелија активно сачињава бијела крвна зрнца. Ово откриће имплицира да матичне ћелије изумиру током година и да заиста постоји лимит када је људски живот у питању.

Међутим, то исто значи да би могло да буде могуће да сачувамо матичне ћелије након нечијег рођења или из његове младости, одржавамо их живим ван тијела и онда их поново убризгамо у организам годинама касније – како би продужили живот. Научници су такође пронашли и бројне мутације у њеним бијелим крвним зрнцима, али је већина њих била безопасна. То значи да је Андел-Шипер вјероватно имала „супериорни систем за поправљање или гашење ћелија са опасним мутацијама“, иако још није познато који би то систем могао да буде.

„Када постоји мутација, такође постоји и прилика за селекцију, а неке соматске мутације могу довести до стварања рака“, тврди аутор студије Крис Тајлер-Смит.

Истраживачи се сада надају да ће успјети да открију како је ова жена избјегла Алцхајмерову болест поредећи њен геном са геномом особа које пате од ове болести.