latinica  ћирилица
28/04/2014 |  10:44 | Аутор: Vijesti

Лаванда - краљица Медитерана

Благ мирис лаванде смирује, опушта и отклања осјећај напетости, па се етерично уље лаванде може користити и за масажу, а поуздано помаже код реуматских болова и болова мишића.

Цвјетови лаванде од давнина су се користили у купкама, у сврху прочишћења тијела и духа.
Грци су сматрали да ова биљка добро дјелује на ширење умних способности, па су имали обичај да мажу уљем од лаванде чело и тјеме.
Већ приближно 2.500 година, та грмолика биљка се користи при лијечењу разних болести а захваљујући благотворним умирујућим својствима, одлично дјелује и на психу, те стања попут несанице, депресије и анксиозности.
Римљани су имали обичај у воду за прање веша да стављају лаванду, што је, обзиром на њена антибактеријска својства било мудро.
Свестрана лаванда помаже и при уклањају бола. Њен благ мирис смирује, опушта и отклања осјећај напетости, па се етерично уље лаванде може користити и за масажу, а поуздано помаже код реуматских болова и болова мишића.

Етерично уље лаванде једно од ријетких које се може неразријеђено наносити на кожу. Будући да подстиче регенерацију, одлично је средство при исцјељивању рана и ожиљака, те акни, екцема и опекотина.

Етерично уље лаванде је добро и за инхалирање - накапа се неколико капи у посуду вруће воде. Тиме се чисте дисајни путеви

Етерично уље регулише уринарне поремећаје и стимулише производњу мокраће. Помаже у регулисању хормона, ублажава циститис или упалу бешике те смањује грчеве и ментруалне проблеме.

Лавандино уље интензивно се користи за проблеме са дисањем, укључујући инфекције грла, грипу, кашаљ, прехладе зачепљење синуса, бронхитис, ларингитис. Код тих је стања уље пожељно инхалирати или наносити на подручје врата, прса и леђа.

Уље лаванде подстиче циркулацију у тијелу. Снижава крвни притисак.

Корисно је за варење јер повећава покретљивост цријева. Такође, подстиче производњу желучаних сокова и жучи те помаже у лијечењу болова у желуцу,надутости, повраћања и пролива.

Здравствене предности етеричног уља за кожу могу се приписати антисептичким и протугљивичним својствима. Уље се користи за лијечење бројних кожних болести, акни, псоријазе, упала. Добро је за ране, посјекотине, опекотине те помаже у регенерацији и зарастању ожиљака.

Побољшајте расположење

4-6 капи етеричног уља лаванде децилитар млијека
Прије спавања, у каду напуњену топлом водом додајте мешавину млијека и уља лаванде. Затворите очи, дубоко дишите и останите у кади двадесетак минута. Купку припремајте четири пута седмично.

За смирење

2,5 кашичице сувих цвјетова лаванде 1/2 л воде 2 кашичице цвјетног меда
Цвјетове прелијте проврелом водом, поклопите и послије два-три минута проциједите. Кад се прохлади додајте мед, промијешајте, подијелите у двије дозе и попијте ујутру и увече.

Побиједите несаницу

50 г сувих цвјетова лаванде 50 г кантариона 50 г коријена јагорчевине 50 г одољена
У литар воде додајте двије кашике мјешавине, поклопите и на тихој ватри кувајте 10 минута. Склоните са шпорета, проциједите и током дана попијте три-четири шољице врло топлог чаја, полако гутљај по гутљај.

Купка:

Предности лавандине купке су вишеструке. Осим релаксирајућег дејства на мишиће, мирис лаванде опушта и смирује, а антисептичка својства дјелују на бубуљице. Уситњено цвијеће омотајте газом или тканином, свежите и ставите у врућу воду.

Пожељно је причекати неколико тренутака да се садржај цвијета повеже с водом.

Код убода инсеката:

Кап-двије етеричног уља нанесите директно на мјесто убода.