latinica  ћирилица
29/04/2014 |  20:06 | Аутор: РТС

Вучић преузео дужност премијера од Дачића

Бивши предсједник владе Ивица Дачић предао дужност новом премијеру Александру Вучићу. Том приликом су поручили да су пред Србијом велики послови и да је жеља да ова влада учини нешто за земљу по чему ће је памтити будуће генерације.
Александар Вучић и Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ


Дачић је, предајући Вучићу дужност и извештај о раду владе, рекао да је задовољан њиховом досадашњом сарадњом и резултатима владе која је радила у претходне две године, а пре свега тиме што је побољшана слика Србије у свету која више не представља проблем, већ и неког ко решава проблема, преноси Танјуг.
Бивши премијер, који је у новој влади министар спољних послова, рекао је да је на то место дошао на предлог новог премијера као и да су сви кадрови из СПС-а дошли на предлог премијера.

Дачић је рекао да га на новој функцији чека доста посла, да ће Србија председавати ОЕБС-у, да ће ускоро у Грчкој бити самит Европске уније и Западног Балкана као и састанак министара спољних послова Савета Европе, где ће бити речи и о Украјини, а Вучић је навео да ће нови министар спољних послова заступати тежак али принципијелан став Србије о том питању.

Нови премијер је рекао да је и претходна влада коју је водио Дачић озбиљно радила и да су многи у њој били вредни, а да је одлучио да предложи Дачића на место министра спољних послова јер он са шармом разговара са странцима.

"Пред њим су велике обавезе и одговорности, као и пред свим члановима владе", поручио је Вучић и навео да су сви у Србији и у СПС-у видели особину напредњака да, и у моменту када имају апсолутну већину, не показују осионост већ показују шта је најбоље за Србију.

Дачић је новом премијеру, поред извештаја о раду владе, поклонио реплику митолошког бића из манастира Раваница који има тело лава и главу орла, наводећи да тиме симболизује снагу лава и мудрост орла, која ће, како је навео, новом премијеру бити потребна.

Ново радно вријеме у јавном сектору од 1. маја

Вучић је најавио ново радно вријеме у јавном сектору од пола осам ујутро и доношење уредбе о коришћењу службених возила.

Радно вријеме у јавном сектору требало би већ од прве сједнице Владе у четвртак 1. маја да буде помјерено на пола осам или осам сати, а не као што је било до сада - пола девет, рекао је Вучић након преузимања дужности премијера.

Према његовим ријечима, циљ те мјере је већа ефикасност јавног сектора, али и да се покаже посвећеност и промјена свијести према раду и обавезама.

Вучић је рекао и да су у јавном сектору многи до сада радили до 12 или 13 часова, па да су затим одлазили на ручак, а након тога се најчешће нису ни враћали на посао.

Најављујући да ће уредба о коришћењу службених возила бити донијета на сједници Владе 1. маја, Вучић је рекао и да након те одлуке очекује прве протесте запослених у администрацији.