latinica  ћирилица
30/04/2014 |  12:40 | Аутор: РТРС

Формиран "Савез за промјене"

Једанаест политичких партија предвођених СДС-ом формирале су "Савез за промјене". Њихов циљ је, како кажу, промјена власти на свим нивоима на предстојећим изборима у БиХ.

Након формализовања Савеза за промјене, странке потписнице ће до краја маја договорити заједничке кандидате за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ. Декларацију су потписали предсједник СДС-а Младен Босић, ПДП-а Младен Иванић, НДП-а Драган Чавић, СРС Републике Српске Миланко Михајлица, СНС-а Хаџи Јован Митровић, Тихомир Глигорић из Српске алтернативе, те представници ванпарламентарних странака, појединих удружења грађана, неколико невладиних организација, међу којима Никола Дроњак из НВО "Слободна Република", као и члан Предсједништва Борачке организације Српске Жељко Лалић. У Декларацији се наводи да ће Савез наступати на наредним општим изборима као јединствен политички блок са заједничким кандидатима за предсједника Српске, члана Предсједништва БиХ из Српске, као и да ће заједнички формирати законодавну и извршну власт на свим нивоима у Српској и БиХ.

  СНСД: САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ НЕ ДОНОСИ НИШТА НОВО

"Они су доказ прошлости и сахране коју би они учинили од Српске ако дођу у позицију, а убијеђен сам да неће доћи", нагласио је Додик

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик сматра да окупљање Савеза за промјене у Републици Српској више говори о немоћи, него о моћи, јер ту нема нема ништа ново и не доноси никаве промјене.

30.04.2014. СРНА

"Они су доказ прошлости и сахране коју би они учинили од Српске ако дођу у позицију, а убијеђен сам да неће доћи", нагласио је Додик, коментаришући потписивање Декларације о основама политике будућег заједничког дјеловања Савеза за промјене.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је то "савез за сахране, а не промјене", имајући у виду да је ријеч о "рециклираним људима који су и прије 20 година имали прилику да покажу да ли имају потенцијал".

"Не вјерујем да имају потенцијал, јер су додатно ушли у године, а за промјене треба полет, који се налази у СНСД-у, јер се показао као такав. Немогуће је очекивати промјене са људима као што су /Драган/ Чавић, /Младен/ Босић и /Младен/ Иванић", оцијенио је Додик.

Додик је напоменуо да Чавић има "иза себе сумњиву политичку биографију у вези са Сребреницом и много чим другим што се дешавало".

"И остало што је окупљено, говори о њиховом потенцијалу. То су помпезно најављивали, а већ се данас показало да то није како су очекивали, имајући у виду одазив и потписнике декларације", сматра Додик.

Он је додао да опозиција има право да се окупља, али да ништа ново није понудила, јер је ријеч о "рециклираној маси људи са старим идејама, мржњом и жељом са осветама, без потенцијала".

"Они су дио структуре која жели да у Српоској дође до мекше политичке структуре, а до ње се долази ако имате људе који су сами себи довољни, као што је Иванић, због чега је много људи напустило ПДП. Има добрих људи и у СДС-у, али је политика ове партије веома лоша, јер омогућава убјеђење да је могуће са другом структуром људи ударити на надлежности Српске и створити нову могућност за институционално јачање БиХ", оцијенио је Додик.

Он сматра да је важно да СНСД учини све да ојача свој потенцијал, истичући да све анкете говоре да ова странка има значајну предност у односу на СДС, који се зато и опредијелио да окупи "све и свашта".

Међународна секретарка СНСД Жељка Цвијановић изјавила је да њу Савез за промјене подсјећа на "изложбу половних аутомобила које смо већ видјели". 

Остала су иста лица, старе приче и ниједна нова идеја, ниједан приједлог и то је прави карактер тог пробосанског савеза, који је и

  ГЛАВНИ ОДБОР СНСД-а: ОВЈЕРИЛИ ОСНИВАЊЕ САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ ПРОБОСАНСКЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ

Главни одбор СНСД-а сматра да су СДС и ПДП, након што су потписали документ о заједничким циљевима са СДА и ХДЗ, данас потписима овјерили оснивање Савеза за промјене пробосанске оријентације.

30.04.2014. РТРС

Остала су иста лица, старе приче и ниједна нова идеја, ниједан приједлог и то је прави карактер тог пробосанског савеза, који је и прије него што је настао имао дефект, јер је преко СДС-а идеолошки везан са СДА и концептом унитарне БиХ", саопштено је из Главног одбора СНСД-а.
"Ако су све идеје савеза представили у сликовници коју називају књигом и то бијеле боје, ред би био да дефинишу и људе који ће бити носиоци тих идеја", истичу у СНСД-у.
У саопштењу се додаје да је то најавио и предсједник СДС-а Младен Босић гостујући на Радио-телевизији Републике Српске.
"Али Босић је остао вјеран себи, човјек ништа што обећа не испуни. Или се спрема да нас све изненади и напокон се кандидује за функцију која одговара позицији коју заузима у странци, савезу и Сарајеву", додаје се у саопштењу.