latinica  ћирилица
01/05/2014 |  10:17 | Аутор: РТРС

Кодарове сатире и карикатуре плијене пажњу

Веб дизајнер РТРС-а Дарко Самарџић Кодар познат је као илустратор, карикатуриста, афористичар и сатиричар. На конкурсу Првоаприлских дана шале у Мркоњић Граду, Самарџићева прича "Америчка мува", највише се свидјела жирију од 35 пристиглих радова. Осим вриједних признања, које је добио за свој таленат, Дарку се пружила и прилика да црта карикатуре за једну предсједничку кампању у Америци.

Кодарово интересовање за умјетнички ликовни израз почело је деведесетих година, у трагично вријеме на овим просторима, када почиње да пише сатиру, романе, црта карикатуре... У то вријеме, широм су му се отворила врата Америке. Међутим, кроз њих није прошао.

Његов пријатељ у Канади је Кодарове карикатуре свјетских и америчких догађаја публицирао, што је имало велики одјек. Убрзо је услиједио и позив да ради за Американце из Канаде у изборној кампањи за Клионтона и Дола и пресели се "преко баре".

Кодар за своју карикатуру каже да углавном има сатирични аспект, али и умјетнички, јер се у раду базира и на умјетничке карактеристике. 
Како додаје, са сатиричарима никада нема шале, јер оне одмах заврше на хартији. У свему проналазе инспирацију, безмало све посматрају "сатиричном диоптријом" .

Даркову инспирацију, одлично исказану ријечима, препознао је и "Клуб умјетничких душа" из Мркоњић Града. На конкурсу за "Првоаприлске дане шале", најбољу сатиричну причу о теми "Колико смо (про) пали", Дарко је освојио прво мјесто, сатиричном причом "Америчка мува". Награђену причу написао је  за два сата.

"Америчка мува је настала из идеје да опишем то неко америчко поимање свијета које све више улази у наше друштво. Мува као мува, то је Холивуд муви-филм, она је симбол оног што амерички маркетинг преноси на цијели свијет. Изгледа да та мува постала досадна и комична, па се морала примијетити", каже Кодар.