latinica  ћирилица
01/05/2014 |  19:39 | Аутор: РТС

Бактерије све јаче, антибиотици све слабији

Отпорност бактерија на антибиотике толико је распрострањена да, уколико се хитно нешто не предузме, свијет ће ући у „постантибиотску еру“, у којој ће болести које су деценијама биле изљечиве поново убијати, упозорава др Кеиџи Фукуда.

У посљедњих 30 година у свијету се, због неисплативости, није појавила ниједна нова класа антибиотика. Бактерије отпорне на антибиотике раширене су данас по цијелом свијету, што би могло да води будућности у којој би и мања инфекција или повриједа могле да имају смртни исход, пише у објављеном извјештају Свјетске здравствене организације (СЗО).

Упозорава се на велику учесталост на антибиотике отпорне бактерије ешерихије коли (Е-коли), која изазива проблеме као што су менингитис, инфекција, коже, крви и бубрега. СЗО истиче да је у многим земљама лијечење те бактерије безуспјешно у више од половине случајева, преноси АП. И код других бактерија се уочава забрињавајући пораст отпорности, укључујући и оне које уобичајено изазивају запаљење плућа и гонореју.

Не делити их с другима

СЗО упозорава да би антибиотике требало користити само кад их препише љекар, да би требало попити цијелу преписану дозу и да их никада не треба дијелити с другима, нити користити заостале рецепте. Осим тога, нужно је да државе унапреде праћење отпорности на те лијекове. Уколико се хитно нешто не предузме, свијет ће ући у „постантибиотску еру“, у којој ће поново убијати болести које су деценијама биле излљечиве, упозорава др Кеиџи Фукуда, један од замјеника генералног директора СЗО.

Здравствени експерти већ одавно упозоравају на опасности од отпорности на лијекове, нарочито код болести као што су туберкулоза, маларија и грип. Шефица британске медицинске службе, др Сали Дејвис је у једном извјештају отпорност на лијекове описала као „темпирану бомбу“, упозоравајући да је то за човјечанство подједнако велика опасност као тероризам.

У посљедњих 30 година у свијету се није појавила ниједна нова класа антибиотика, што је посљедица и чињенице да је за фармацеутске фирме тај сектор мање исплатив него развој неких других медикамената.