latinica  ћирилица
01/05/2014 |  20:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Одговоран однос према народном новцу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да до октобра неће бити разговора о пензијама и најавио да ће до краја 2016. године бити потпуно завршен Коридор 10 и аутопут Београд - Пожега, наглашавајући да ће Влада имати одговоран однос према народном новцу.
Александар Вучић - Фото: ФОНЕТ
Александар ВучићФото: ФОНЕТ

''Што се пензионера тиче, нећемо ни разматрати ни размишљати о било чему, до октобра. Тад ћемо сјести да видимо какве су наше остале мјере стимулација, односно извлачења из сиве економије и увођења у легалне токове и стимулисања од стране државе свега што о том питању можемо да урадимо. Дакле, давање других пореских олакшица за запошљавање људи, подизање наше еконимије, све друге мхере штедње о којима говоримо", рекао је Вучић за РТС.


"Подизањем основице коју ћемо моћи да опорезујемо у будућности и на основу пројекције коју будемо имали, доносићемо одлуке у октобру. До тада нећу да разговарам и нико неће смањивати, нити причати о смањивању пензија", рекао је предсједник Владе Србије.


 Када су у питању инвестиције, Вучић је најавио да ће прије краја 2016. године у потпуности бити завршен Коридор 10 и да ће до краја 2016. бити завршен аутопут Београд - Пожзега.

Указујући да се ради на продужетку пута од 107 километара Пожега - Бољаре, он је навео да рачуна да би за додатне двије године и тај дио пута, за који не постоји интересовање концесионара, могли да изградимо.

 Вучић је изразио наду да ће бити завршен и пут Појате - Прељина и истакао да ће на свакој локацији, на сваком путу бити истакнуто да се виде колико је то коштало, када ће тачно да буде готово, ко су инвеститори, ко су извођачи радова.


 Он је истакао и да први пут може да каже да има озбиљну наду да ће се ријешити питање смедеревске Железаре, што је за Србију "финансијско крварење" од 8,5 милиона долара на мјесечном нивоу.

 Оцјењујући да је за Србију важна и аутомобилска индустрија, он је истакао и да ту очекује нека додатна позитивна изненађења.


 "За нас је важно да повећавамо број оних које опорезујемо. За нас је важно да имамо сигурност посла, сигурност пласмана, сигурност тржиста. Зато желимо да привучемо што више инвеститора, да запослимо што већи број људи", рекао је Вучић.


 Он је указао да ће ући у коштац са свима који не плаћају радницима такозване радне порезе и доприносе, који не плаћају електричну енергију.

 "Изненадили бисте се када бисте видели колико великих звијезда и познатих људи, власника од ресторана до фудбалских клубова не плаћа електричну енергију или се служе триковима да, када им дође 5.000 цијена струје на мјесечном нивоу, дају оном раднику Електродистрбуције да преспоји да би испало 500 евра. Дакле, ту ће држава бити ригорозна, јер држава мора да заштити правни поредак", рекао је премијер.


 Указујући да мора да се ради на томе да и радник буде заштићен, Вучић је навео да је тачно да приватник има пуну слободу да послује у складу са законима, али и да има обавезу да поштује радника, да плаћа порезе и доприносе, као и да има друге обавезе према држави који неки не испуњавају увек.


 Премијер је навео да прве предложене мјере штедње неће "епохално ријешити проблем", али да показују поштовање према грађанима и одговоран однос према народном новцу.


 Поводом уредбе Владе Србије о начину коришћења  службених возила у својини Републике Србије, Вучић је рекао да та мјера подразумијева да само најмањи број државних функционера по сили закона има право на службено возило.


 "Сви остали морају да упуте допис и да се на њега у писменој форми одговори, што мислим да је веома поштено. Онда имате траг за свако службено возило, посебно што, код нас, не знамо тачан број службених возила", рекао је премијер.


 На констатацију да су синдикати здравства, просвете, социјални радници против најављене мјере смањења зарада за 10 одсто у јавном сектору, Вучић је рекао да је лако рећи - нећу ништа што ме боли, хоћу само оно што ми се допада, хоћу лизалицу и чоколаду, нећу да идем на хемотерапију иако наша економија има рак.


 "Ја немам проблема са тим. У крајњој линији, да будем потпуно отворен, ја сам изабран, сви су грађани знали за кога гласају за премијера, никога нисам лагао, свима сам поштено говорио да нас чекају тешке мјере", рекао је Вучић додајући да свој посао ради поштено.


 Ако мислите да можете боље, нађите неког другог, ако мислите да то можете да урадите на другачији начин - кажите ми који је то начин, напоменуо је премијер.


 На питање ко ће убудуће бити координатор безбједносних служби, Вучић је одговорио да ће о томе разговарати са предсједником Србије Томиславом Николићем.