latinica  ћирилица
02/05/2014 |  10:41 | Аутор: РТРС

Прослава дана школе срушила предрасуде

Јавна установа Центар „Сунце“ приредбом је прославила Дан школе. Пуна позоришна сала најбоље доказује колико Приједорчани цијене слављенике - ђаке са инвалидитетом и њихове наставнике.

Приредбом су дјеца са инвалидитетом још једном порушили бројнa предубјеђења, показали свој таленат и резултате остварене великим трудом.

Осим богатог културно - умјетничког програма који је одржан на сцени Позоришта Приједор , у холу је постављена изложба радова, које малишани Центра "Сунце",  уз помоћ наставника , стварају цијеле године. Овој установи то је један од прихода.

Организацију изложбе и културно-умјетничког програма помогли су и ученици приједорске Медицинско-технолошке и Грађевинске школе, све у оквиру пројекта „Ја грађанин“, који траје од почетка школске године. Ово је уједно и круна њиховог средњошколског пројекта који је обухватио бројне активности и сарадњу са ученицима Центра „Сунце“.

Јавна установа Центар „Сунце“ је школа коју похађају 102 основца и средњошколца са инвалидитетом. Из године у годину све је више ученика у овој школској установи. Активности попут дружења са ученицима других школа и оспособљавење за израду бројних предмета, помаже у социјализацији.

Ови ђаци остварују резултате попут вршњака из осталих школа, али при томе морају да уложе знатно више напора. И оно најбитније, ови вриједни и креативни млади људи, свима пружају руку пријатељства, а за узврат траже само мало пажње и друштво једнаких могућности.