latinica  ћирилица
02/05/2014 |  11:21 | Аутор: РТРС

Топлије вријеме, опасност од инсеката

Доласком топлијих дана све више времена проводимо у природи, због чега посебну пажњу требамо посветити заштити од инсеката, нарочито крпеља, који су најактивнији током маја и јуна. Добро је подсјетити на све мјере опреза и заштите од ових неугодних, али и опасних инсеката.

При боравку  у природи потребан је појачан опрез, препоручује се адекватна обућа и одјећа – дугих рукава и ногавица. Како истиче докторка  у бањалучком Дому здравља, Биљана Ђукић, пожељно је избјегавати непотребно провлачење кроз грмље, лежање на трави, а препорука је и кретање ширим стазама у природи.
Након боравка у природи потребно је пажљиво прегледати косу и цијело тијело, а посебно на прегибима и дијеловима с најтањом кожом - на препонама, прегибима кољена, на раменима и испод пазуха. У случају убода, крпеља је потребно што прије одстранити, а то би било најбоље препустити љекарима, каже докторка  Ђукић.
Један мали број крпеља је заражен и може узроковати двије заразне болести, вирусну упалу мозга и лајмску болест, која се манифестује црвенилом на кожи. Симптоми угриза јављају се између 7 и 14 дана, а укључују јаке главобоље, високу температуру, болове у врату, осјетљивост на свјетло, мучнину и  повраћање.