latinica  ћирилица
03/05/2014 |  19:36 | Аутор: Агенције

Да ли знате шта се заиста налази у цигаретама?

Познато је како су цигарете лоше за здравље, а пушење је повезано с мноштвом болести. Међутим, да ли знате шта се заиста налази у цигаретама?

Од отрова за пацове до одстрањивача лака за нокте - попис састојака у цигарети могао би да вас наведе да заувијек престанете са пушењем.

Интернет страница “Smoke Free Forsyth”, посвећена помагању људима округа Форсајт из Сјеверне Каролине да престану са пушењем, наводи како цигарете садрже више од четири хиљаде хемикалија, а велики број састојака је идентичан онима који се налазе у токсичним одлагалиштима.

Споменута страница открила је најшокантније састојке у цигаретама, па се тако међу осталим налази ацетон односно одстрањивач лака за нокте, отров за пацове, амонијак који се користи као средство за чишћење у кући, канализациони плин метан и плин који се налази у упаљачима.

Цигарете такође садржавају арсен, који се користи у отровима за пацове, бутан који се користи за гориво. Угљен моноксид који је отровни плин, боја и кадмијум који се користи у батеријама такође се налазе у цигаретама. Осим тога, у цигаретама се налази и отров цијанид и забрањени инсектицид ДДТ.

Цигарете садрже формалдехид који се користи за очување мртвих животиња, затим хидразин односно ракетно гориво као и киселину која се иначе може наћи у воску свијећа. У цигаретама је и олово, које може бити отровно у великим количинама и полонијум, радиоактивни елемент који изазива карцином.

“Један од проблема с цигаретама је тај што имају стотине додатних састојака, не само оно што се природно налази у биљци дувана. Оно што додатно компликује ситуацију је чињеница да када се те хемикалије запале тада настаје други облик хемикалија које могу имати додатне учинке на здравље”, каже доктор Луз Клаудио за "Medical Daily".

“American Lung Association” поручује како се за најмање 69 хемикалија које се налазе у цигаретама зна како узрокују карцином и да су отровне.

Организација наводи и како је пушење још увијек водећи узрок преране смрти у САД-у и да пасивно пушење узрокује око 50 хиљада смртних случајева сваке године.