latinica  ћирилица
04/05/2014 |  17:44 | Аутор: Агенције

Овим би се избјегло 37 милиона смрти

Научници су израчунали да би елиминација или смањење шест фактора ризика за здравље омогућила спречавање и одгађање преране смрти 37 милиона људи.

Избјегавањем конзумације цигарета, алкохола и преслане хране до 2025. године би се у свијету могло избјећи најмање 37 милиона преурањених смрти, наводи се у истраживању.

Научници лондонског Краљевског колеџа израчунали су да би елиминација или смањење шест фактора ризика за здравље омогућила спречавање и одгађање преране смрти 37 милиона људи, према чланку објављеном у британском медицинском часопису “The Lancet”.

Циљ би се постигао смањењем потрошње дувана најмање за трећину, смањењем уноса алкохола за 10 посто, смањењем уноса соли за 30 посто, смањењем броја обољелих од повишеног крвног притиска за 25 посто и заустављењем пораста броја гојазних или обољелих од дијабетеса.

То би до 2025.омогућило избјегавање пријевремене смрти више од 16 милиона особа у доби од 30 до 70 година као и 21 милион ранијих смрти међу старијима од 70 година.

Најутицајнији елементи за животни вијек су дуван и високи притисак који је битан фактор за кардиоваскуларне болести и може се третирати лијековима, али и тјелесним вјежбањем и смањењем конзумације соли.

Главни аутор истраживања примаријус Мајид Езати прецизира да би становништво с ниским и средњим примањима имало највише користи од тих настојања и у тој групи 31 милион би избјегао прерану смрт.

Према том стручњаку за здравље, прехрану и околину здравији живот омогућио би нижу смртност од кардиоваскуларних болести и хроничних болести дисајних путева, смањење броја смрти од рака плућа и желуца и промјену тенденције смртности повезане с дијабетесом.