latinica  ћирилица
05/05/2014 |  10:40 | Аутор: РТРС

Најздравији градови на свијету

Пет градова за које се сматра да су најздравији на свијету.

Сингапур

Сингапур има најмању стопу смртности на свијету, а просјечна доб je око 84.07 година. Исто тако Сингапур има најбоље организовано здравство на свијету. Можда сте мислили да су Скандинавци перфекционисти, али морате да видите како то раде Сингапурци. Ни пчеле у кошници нису тако организоване као они. Бројка од 80% становника који користе јавни здравствени систем само потврђује ту чињеницу.

Закони у којима се забрањује пљување или бацање жвакаћих гума на улицу, чине Сингапур најчистијим градом на свијету. Не постоји становник овог града који би се усудио да баци папирић на под. Казне су једноставно превелике, а камере су буквално на сваком метру. Употреба личних аутомобила сведена је на минимум јер се већина становника користи изразито ефикасним јавним превозом. Цио град прожет је зеленилом. Од дрвећа засађеног крај пута до великих паркова и вртова у којима се људи одмарају и рекреирају.

Токио

Токио се може похвалити једним од најефикаснијих јавних превоза на свијету који дневно превезе око три милиона људи. Просјечна старост je око 84.19 година, а све то захваљујући феноменалном јавном здравству, снажним породичним везама, јапанском начину хигијене и прехрани базираној на пиринчу, свјежој риби и поврћу.

Како Токио нема законе којима би се бранило бацање смећа на улицу, има велики број људи запослених у чистоћи. Бити чистач у Токију није срамотан, већ привилегован и добро плаћен посао.

Токио је пун зеленила, дрвећа које расте поред улица, а поготово трешања које у прољеће потпуно измјене визуру града.

Перт

Перт је 2013. године проглашен најздравијим и најбољим градом за жене у Аустралији. Јавно здравство у Перту организовано је тако да сватко има право на бесплатну услугу, без обзира на здравствено осигурање. Јавни превоз повезује сваки дио града с центром.

Топла клима и многе плаже на ивици Индијског океана дају становницима Перта много могућности за рекреацију и опуштање а самим тим и за здравији живот.

Копенхаген

Данска престоница на врху је многих листа здравих градова због чињенице да су у посљедњој деценији успјели да смање емисију ЦО2 на пола, а све то захваљујући чињеници да у граду постоји више бицикала и бициклиста него аутомобила и возача.

Чак 65 одсто становника Копенхагена свакодневно путује на посао или у школу помоћу бицикла.

Јавно здравство у Данској је једно од најефикаснијих на свијету, а просечна старост 83.20 година.

 Углавном захваљујући чињеници - да се много крећу.

Монако

Град богаташа на француској ривијери налази се на око 15 километара од Нице. Са своја два квадратна километра површине спада у једне од најгушће насељених држава на свијету. Просјечна старост коју доживи становник Монака је 89,6 година, што га чини градом у ком становници најдуже живе.

Велико богатство којим располажу становници овог града значи да могу себи да приуште и најбоље здравство на свијету. Иако се то на први поглед не чини тако, већина становника користи електричне аутомобиле, а на сваком кораку постављени су пуњачи.

Медитеранска клима и медитерански тип исхране једни су од фактора који утичу на високу старост становника. Иако мален по својој површини, Монако је препун зеленила.