latinica  ћирилица
06/05/2014 |  11:12 | Аутор: ТАНЈУГ

"Вампирска" терапија која подмлађује органе

Амерички истраживачи вјерују да су открили начин како да код мишева зауставе, па чак и обрну процес старења и пропадања органа.

Наду су подстакла три недавно објављена независна истраживања, која кроз експерименте на мишевима указују на драматичне ефекте подмлађивања појединих хемијских супстанци садржаних у младој крви.
 Научници су открили да инфузије младе крви могу да подстакну памћење и рад мозга као и да обрну опадање мишићне снаге.
 Истраживачи су, чак, успјели да идентификују супстанце у крви које су заслужне за "поправку" штете настале старењем.
 Иако су сва три истраживања спроведена на мишевима, научници вјерују да би слична, подмлађујућа терапија, била могућа и код људи.
 Први клинички тестови на људима требало би да почну у наредних три до пет година.
 Старење је један од главних ризичних фактора за читав низ болести, од рака преко срчаних обољења до дијабетеса и деменције. Са старењем популације, све је већи број људи који пати од ових болести, па би терапија кадра да успори пропадање ћелија или чак обрне овај процес имала велики потенцијал у превенцији болести.
 У студији, објављеној у часопису "Nature Medecine", старији мишеви добијали су инфузије крвне плазме узете са младих мишева, након чега су постизали боље резултате на тестовима памћења од својих "вршњака" који нису добили крвну плазму.
 Неуронске везе у хипокампусу, дијелу мозга одговорног за претварање краткотрајног памћења у дугорочно, постале су јаче, што значи да су мождане ћелије могле међусобно ефикасније да опште.
 "Постоји нешто у младој крви што може да обрне пропадање мозга", казао је за "Гардијан" Сол Виљеда са Калифорнијског Универзитета у Сан Франциску и вођа једног од истраживања.
 Он је навео да се "антиејџ" ефекат доводи у везу са протеином под називом Цреб (CAMP response element-binding protein) који дјелује попут главног регулатора у мозгу, а посебно је активан у младој крви.
 У друге двије студије, истраживачи са Харвард Универзитета су показали да инфузије младе крви подмлађују мозак и мишиће старијих мишева, подстичући раст крвних судова и ћелија у мозгу.
 "Могуће је да појачана циркулација повећава неуролошку активност и функцију, отварајући нове терапијске стратегије у лијечењу неуродегенеративних стања насталих усљед старења", објашњавају научници у часопису "Nature".
 Инфузије младе крви су утицале и на подмлађивање мишићног ткива код старијих мишева, јачајући њихову снагу и издржљивост, истиче се у студији објављеној у часопису "Science".
 Истраживачи са Харварда су показали да могу да репродукују "антиејџ" ефекат младе крви уз ињекције крвног протеина ГДФ11, који има моћ да подмлади мишиће и мозак, а чија се количина смањује током процеса старења. Ињекције су успјеле да врате ниво протеина из млађих дана.
 "Ово би требало да нам пружи наду за здравију будућност. Сви се питамо зашто смо јачи и ментално агилнији када смо млади. Нема сумње да, барем код животиња, ГДФ11 има невјероватну способност да подмлађивања", навео је Даг Мелтон, стручњак за матичне ћелије на Харварду.