latinica  ћирилица
08/05/2014 |  08:49 | Аутор: Агенције

Намирнице које смањују главобољу

Кад нас глава заболи, обично прибјегавамо истом поступку: пијемо аналгетик, а ако смо код куће и имамо мало времена, покушаћемо и да одријемамо у замраченој просторији

Умјесто пречесте употребе аналгетика, боље је покушати с природним начинима лијечења, а ове намирнице могу да помогну.

Печени кромпир

Наш омиљени прилог уз главно јело може да помогне и ублажи главобољу, нарочито ако има везе с конз"мацијом алкохола претходног дана. "Пошто је алкохол диуретик, он изазива не само дехидратацију већ и губитак калијума”, објашњава дијететичарка др Ерин Палински.

"Храна богата калијумом може да олакша главобољу од мамурлука", каже она, а печени кромпир – пазите, с љуском! – је један од најимпресивнијих извора калијума: чак 721 mg, у поређењу с, иначе популарном, бананом која има 467 mg.

Лубеница

Најчешћи узрок главобоље јесте дехидратација, чак и ако није повезана с мамурлуком, тврди нутриционисткиња Стела Метовас. Зато вриједи покушати с богатом кобинацијом воћа и поврћа која садржи есенцијалне минерале као што је магнезијум, јер тако можемо чак и да превенирамо главобољу. Одличан коктел је сљедећи: 200 gr лубенице, мало леда, пола кашичице меда и мало наренданог ђумбира!

Сусам

Ситно сусамово сјеме је, заправо, права нутриционистичка мини-бомба.

"Сусам је богат витамином Е", објашњава др Палински, па помаже да се уравнотежи ниво естрогена и умири мигрена током менструације. Зато сваку вашу салату, пржено јело, па чак и супу, поспите с мало сусама. Боље је од аспирина.