latinica  ћирилица
10/05/2014 |  08:42 | Аутор: Агенције

Осуда насиља у Маријупољу

Организација за безбједност и сарадњу у Европу /ОЕБС/ осудила је насиље у источном украјинском граду Маријупољу и региону Доњецка, апелујући на сукобљене стране да хитно предузму кораке с циљем рјешења сукоба.

Главни посматрач специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини Ертугрул Апакан позвао је сукобљене стране да покажу максималну уздржаност.

"Снажно осуђујем насиље и позивам сукобљене стране да одмах предузму кораке и циљу деескалације ситуације у којој је велики број људи изгубио живот, а створена је клима страха и узнемирености", навео је он у саопштењу објављеном на веб сајту ОЕБС-а.

Украјинске снаге безбједности напале су јуче учеснике скупа који су обиљежавали Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату испред сједишта полиције у Маријупољу.

Руски телевизијски канал "Русија-24" јавио је да су украјинске снаге безбједности у Маријупољу употријебиле оклопна возила против цивила.

Подаци о броју жртава у насиљу у Маријупољу варирају. "Русија-24" јавила је да су погинуле три особе, док је 25 рањено, док је украјинско Министарство унутрашњих послова саопштило да је погинуло 20 демонстраната, као и један полицајац, док је пет људи рањено, укључујући дописника руске телевизијске станице "РТ".

Виталиј Иванов, портпарол Народне Републике Доњецк рекао је у интервјуу за Итар-тас да је у сукобима у Маријупољу погинуло 10 цивила, а 20  повријеђено.