latinica  ћирилица
10/05/2014 |  09:04 | Аутор: Агенције

Како направити систематски преглед у 60 секунди

Ваше тијело је карта са које можете прочитати штошта. Само 60 секунди је довољно да уз помоћ неколико брзих и лаких кућних прегледа откријете у каквом је стању ваш организам.
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Проучите ваше дневне рутине и направите кратак и ефикасан систематски преглед.

 

Погледајте своје очи

Беоњача може штошта открити о вашем здрављу. Она би требало да буде чисто и бистро бијеле боје. Црвенило у очима узрокују ситни крвни судови који се из одређеног разлога прошире и постају видљиви, али беоњача може постати и жућкаста.

Направите тест тако да седам дана за редом на дневном свјетлу посматрате беоњачу. Ако се боја  мијења, узрок може бити неиспаваност, иритација, алергија или напор, али ако она остаје непромијењена потражите помоћ љекара.

Погледајте своју четку за косу

Опадање косе може бити показатељ широког спектра промјена у организму. Ако на четки након чешљања примијетите пуно више власи од уобичајеног, детаљно очистите четку и код сљедећег чешљања пребројте власи. Губљење око 100 власи дневно је нормално, али ако број прелази 200 или ако вам коса отпада у праменовима вријеме је да се посаветујете са доктором.

Издувајте нос у бијелу папирнату марамицу

Ако не издувате ништа, ваша слузокожа је здрава. Ако издувате текућу прозирну слуз највероватније је реч о иритацији, промјени температуре или алергији. Жућкаста или зеленкаста слуз описује неку врсту упале коју је потребно пратити.

Погледајте своје нокте

Здрави нокат је чврст, бистар и прозиран. Било каква промјена на његовој површини може бити показатељ неког већег или мањег проблема. Сваки нокат прегледајте детаљно и погледајте да ли на њему има неких значајних промена.

Бјеличасте мрље могу значити мањак витамина и минерала у организму, док жућкасте могу упућивати на гљивичну инфекцију. Приметите ли такву или сличну промјену будите на опрезу и пратите промјене. Ако се ситуација погоршава или мијења, а не нестаје, потражите помоћ стручњака.

Погледајте свој зубни конац

Чишћење зуба зубним концем важан је дио хигијене усне дупље. Међутим, таква рутина може бити показатељ неких већих промјена у вашим устима. Комадом конца очистите простор између десни и зуба.

Примијетите ли крварење не морате се узнемиравати јер то може бити показатељ осјетљивих десни или мање инфекције која се чишћење концем може ријешити. Међутим, ако ваши десни након чишћења не престају са крварењем потражите савјет од свог стоматолога.

Погледајте своју мокраћу

Нормална боја урина требало би да буде бистре свијетло жуте боје. Међутим, промјене у урину могу узроковати бројни фактори попут хране, пића, али и неке здравствене тегобе.

Прегледајте своју кожу

Рак коже је друга најчешћа болест код жена између 20 и 29 година. Управо због тога само преглед тијела је врло важан. Детаљно прегледајте кожу и то од лица и врата па све до стопала. Примијетите ли на кожи неке необичне промјене или нове младеже, мрље или депигментацију, потражите савјет љекара.