latinica  ћирилица
10/05/2014 |  17:25 | Аутор: СРНА

Пронађена изгубљена Ван Гогова слика?

Шпански порески инспектори пронашли су, док су провјеравали садржај једног сефа у банци, слику холандског мајстора Винсента ван Гога која је нестала прије 40 година, рекао је извор у пореској управи.

Потврђујући писање листа "Ел мундо" извор наводи да слика под називом "Кипар, небо и село", што је енглески превод шпанског језика /Ciprés, cielo y campo/, датира из 1889. године.

Ово пасторално дјело посљедњи пут је било изложено у музеју у Бечу.

Извор наводи да је истрага у току о томе како је слика доспјела у сеф и да ли је њен нестанак резултат пљачке, јавио је АП.

Ликовни експерти рекли су пореској управи да је слика, на којој се налазе три печата аутентичности и чије су димензије 35 пута 32 центиметра највјероватније оригинал, иако то тек треба да потврди шпанско Министарство културе.

Слика је пронађена током пљенидбе садржаја 542 сефа лица која су прекршила пореске прописе и која дугују око 319 милиона евра пореза, пише "Ел мундо".

Ван Гог, један од најутицајнијих импресиониста и један од највећих сликара свих времена, извршио је самоубиство у потпуној биједи 1890. године, након дугогодишње борбе са менталном болешћу.