latinica  ћирилица
11/05/2014 |  11:58 | Аутор: СРНА

ВРС један од кључних фактора стварања Српске

Предсједник Републике Милорад Додик оцијенио је данас у Бањалуци да је Војска Републике Српске била слободарска војна формација и један од кључних фактора у стварању Српске.

"ВРС настала је хтијењем народа да одбрани своја огњишта, а њено формирање дало је нову снагу српском народу у отпору против оних који су жељели да угрозе његову слободу"

"Војска Републике Српске настала је хтијењем народа да одбрани своја огњишта, а њено формирање 12. маја 1992. године дало је нову снагу српском народу у отпору против оних који су жељели да угрозе његову слободу", рекао је Додик новинарима након полагања вијенца на гробљу "Свети Пантелија", поводом Дана војске и Дана бораца Републике Српске.

Предсједник Српске је нагласио да је ВРС неоправдано нападана од одређених фактора.

"У ВРС су били часни борци који су се борили за интерес народа. У ВРС није било оних који су злоупотребљавали народно хтијење за слободом", истакао је Додик.

Он је напоменуо да су они који су се огријешили у претходном рату одговарали у складу са међународном конвенцијом, али да то не може умањити значај ВРС.

Говорећи о правима која су дата борцима, Додик је оцијенио да су она велика и да Српска није остала дужна борачкој популацији.

"Српска није остала дужна борачкој популацији, иако има људи који су незадовољни, али то је ствар другог амбијента", рекао је Додик.

Он сматра да је "општа атмосфера јадиковања над судбином бораца дио пропаганде".

"Борци су и даље на позицијама одбране Републике Српске. Институције система уважавају њихов допринос и помажу им, у складу са могућностима", каже Додик.

На гробљу "Свети Пантелија" вијенце су положили и сроски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, у име Владе министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз, представници невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и Уније студената Републике Српске.

РАДОЈИЧИЋ: СРПСКА СТВОРЕНА ЗАХВАЉУЈУЋИ БОРЦИМА

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић оцијенио је да је Српска створена и опстала захваљујући Војсци Републике Српске и борцима.

"Захваљујући борби од 1991. до 1995. године Република Српска је установљена и очувана. Српска је у пуном уставном капацитету формирна, захваљујући Дејтонском мировном споразуму", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци, након што је положио вијенац на гробљу "Свети Пантелија", поводом Дана војске и Дана бораца Српске.

Он је истакао да је обиљежавање Дана војске и Дана бораца Републике Српске прилика да се сви присјетимо на дане стварања и опстанка Републике Српске.

Радојичић је нагласио да наредне генерације треба да јачају капацитет Републике Српске и његују традицију Одбрамбено-отаџбинског рата.

ЦВИЈАНОВИЋ: ПРИЗНАЊЕ ЗА СТВАРАЊЕ СРПСКЕ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да се у оквиру обиљежавања Дана војске и Дана бораца Републике Српске одаје признање за стварање Републике Српске.

"Ово су једни од најзначајнијих датума за Републику Српску и сви морамо његовати и баштинити традиције Војске Српске и наших бораца", рекла је Цвијановићева у Бањалуци , након што је положила вијенац на Спомен- костурници на Новом гробљу и споменику 12 бањалучких беба "12 звјездица".

Она је нагласила да Република Српска у оквиру Оружаних снага БиХ има своју компоненту.

"Морамо његовати све вриједности и остати предани ономе што су баштинили и што баштине наши војници", поручила је Цвијановићева.

ЂОКИЋ: АФИРМИСАЊЕ УЛОГЕ ВОЈСКЕ У СТВАРАЊУ СРПСКЕ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РСе Петар Ђокић изјавио је да се обиљежавањем Дана војске и Дана бораца Српске жели дати додатни значај времену у којем је формирана Војска Републике Српске.


"Обиљежавањем ових празника желимо да афирмишемо улогу Војске Републике Српске и да покажемо колико је била значајна за стварање и одбрану Српске", рекао је Ђокић новинарима након полагања вијенаца на гробљу Свети Пантелија, поводом Дана војске и Дана бораца Републике Српске.

Подсјетивши да се ове године први пут заједно обиљежавају Дан војске и Дан бораца Републике Српске, Ђокић је рекао да изражава дубоко поштовање за све борце који су дали животе за стварање Републике Српске.

Предсједник Борачке организције Републике Српске Пантелија Ћургуз нагласио је да се спајањем два празника жели додатно ојачати Дан војске и Дан бораца.

"Ово је један од најзначајнијих датума у новијој српској историји. Војска Републике Српске је успјела да одбрани Републику Српску и због тога су ови датуми значајни", рекао је Ћургуз.

Он је напоменуо да и будуће генерације морају његовати традицију одбрамбено-ослободилачких ратова.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружних снага БиХ Рајко Кнежевић каже да ова пук његује традицију Војске Републике Српске и српског народа.

"Задовољство је бити командант пука који његује најбоље традиције у Републици Српској", рекао је Кнежевић.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ВОЈСКЕ РС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас у Бањалуци да је Војска Републике Српске /ВРС/ одбранила народ у тешким временима распада бивше Југославије.

"Тада је пријетила опасност за српски народ на овим просторима. Одлука о формирању ВРС донесена је овдје у Бањалуци са великим ентузијазмом, очекивањем и са увјерењем да се чини историјски посао неопходан за слободу народа", рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана војске и Дана бораца Републике Српске.

Предсједник Додик је нагласио да су сви у Српској поносни на своју ВРС.

"Идеја слободе нашег народа се најбоље видјела у различитим временима и у војскама у којима су Срби били доминантни. Нит слободе је дубоко уткана у наш народ и за њу се никада нисмо престали борити", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је ВРС часна институција и да је због тога међународни фактор прво ударио на ту институцију.

"На тај начин су хтјели да разграђују читаву Републику Српску. У новијој политичкој историји нисмо наишли ни на једну институцију која је била толико оспоравана од међународног фактора као што је ВРС", каже Додик и напомиње да се не смију заборавити борци који су живот дали за Српску.

Додик је подсјетио да су некадашњи команданти ВРС-а изложени судском прогону.

"То говори о људима који су водили ВРС да су били упорни у настојању да одбране народ и да се боре за слободу. Никада не смијемо да заборавимо чињеницу да је командант ВРС-а Ратко Младић снажном енергијом водио нашу војску и да никада није одступио, као што не одступа ни данас", каже Додик, истакавши да ће друштво доћи у позицију да захвали људима који су у ратним временима водили Српску.

Предсједник Српске је нагласио да зна шта значи када неко жели да нешто подметне, како би била изгубљена историја српског народа.

"Могу да замислим каквим притисцима су били изложени Младић и тадашњи предсједник Српске Радован Караџић. Упркос свему, наша војска је остала часна и усправна у свим тешкоћама", рекао је Додик.

Он је изразио жаљење што је укинута ВРС и формиране Оружане снаге БиХ.

Предсједник Борачке организције Републике Српске Пантелија Ћургуз нагласио је да су Дан војске и Дан бораца најважнији датуми у новијој српској историји.

"Борци Републике Српске знају колико Српска вриједи и колико је неизмјерна и недјељива у било ком смислу. У ових 20 година је било много тешкоћа да би је сачували и у томе смо успјели", рекао је Ћургуз.

Он је нагласио да су борци у најтежим временима били јединствени и усправни.

"Тапију на Републику Српску имају њени борци и грађани. Не смијемо се дијелити него морамо заједнички рјешавати све проблема са којима се сусрећемо на добробит наше једине Републике Српске", изјавио је Ћургуз.

Борачка организације Републике Српске уручила је Златну значку Руднику и Термоелектрани "Гацко" као донатору Фондације "Помоћ" и признање Фонду за дјечију заштиту Републике Српске.

Свечаној академији присуствовали су члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, министар рада и борачко&ндасх;инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, министри у Влади Српске, представници Републике Српске у институцијама БиХ, Амбасаде Србије у БиХ, Војске Србије, Оружних снага БиХ и Српске православне цркве.