latinica  ћирилица
11/05/2014 |  14:35 | Аутор: СРНА

Обиљежавање дана одбране Илиџе

Борачка организација "Илиџански борац" Источна Илиџа данас обиљежава Дане одбране ове општине у протеклом рату као знак сјећања на 22. април и 14. мај 1992. године, када су одбијени непријатељски напади такозване Армије БиХ.


Предсједник Предсједништва организације "Илиџански борац" Горан Шеховац рекао је новинарима да је тај период био најкритичнији за општину, јер њени становници нису били квалитетно организовани да се бране од такозване Армије БиХ.

"Илиџанска бригада је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у стварању Републике Српске. Због тога сам и данас поносан што сам као илиџански борац учествовао у томе", изјавио је Шеховац.

Он је подсјетио да је током кобног напада 22. априла 1992. године погинуло 13 недужних становника Илиџе, а осам отето из транспортера на аеродромској писти, за шта до данас још нико није одговарао.

"То је још један показатељ како се Тужилаштво БиХ понаша према српским жртвама. Ми не подржавамо злочине и, ако желимо доћи до помирења, сматрамо да сви морају одговарати за недјела која су починили", нагласио је Шеховац.

Обиљежавање значајних датума Илиџанске бригаде почело је јутрос служењем парастоса за погинуле и умрле борце у Цркви Светог Саве у Блажују, мјесту гдје су се борци окупљали прије и у току борбених дејстава.

Тачно у подне, делегације Борачке организације, града Источно Сарајево и Источне Илиџе, положиле су вијенце на споменик са уклесаним именима 48 бораца Оклопног батаљона Прве сарајевске бригаде на централном тргу у насељу Добриња четири.

"Оклопни батаљон је држао линију према Лукавици и он је наш понос. Овај батаљон је добрим дијелом учествовао у одбрани Илиџе током првог напада и најмање што су ови борци заслужили је да их споменемо бар једном у години", нагласио је Шеховац.

Он је подсјетио да је на подручју општине Илиџа погинуло 1.054 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач истакао је да је ова општина попуњавала пет бригада Војске Републике Српске и да је међу онима који су највише дали у стварању Републике Српске.

"Општина Источна Илиџа ће ове, а и будућих година, у све већем обиму помагати да ове историјске чињенице не буду заборављене и да генерације које долазе прихвате све оно за шта су њихови преци дали своје животе", рекао је Ковач.

Поводом Дана одбране Илиџе, вечерас ће у Источном Сарајеву бити одржана и Свечана академија на којој ће бити ријеч о ратном путу Илиџанске бригаде и припадника МУП-а Републике Српске.

Предвиђена је и додјела плакета и захвалница заслужним појединцима из Одбрамбено-отаџбинског рата и припадницима Борачке организације, а најављено је да ће скупу, између осталих присуствовати и министар просвјете и културе Горан Мутабџија. Свечана академија биће одржана у Матичној библиотеци Источно Сарајево, са почетком у 19.00 часова.