latinica  ћирилица
12/05/2014 |  13:09 | Аутор: СРНА

Утврђене 134 мјере за санацију поплава у РС

У Републици Српској у току је реализација пројекта хитне помоћи заштите од поплава, а на водотоцима и објектима одбране од поплава утврђене су 134 мјере за санацију.

У току је регулација ријека Врбање у Челинцу, Крижевице у Братунцу, санација насипа на Тополовцу, изградња канала Јањица, а потписани су и уговори за санацију ободних канала Осорна – Борна - Љевчаница, Јабланица - Јурковица, Јабланица – Топола, као и уговор за регулацију ријеке Укрине у Дервенти што ће бити завршено у наредних шест мјесеци.

У припреми су и уговори за остале ободне канале, а припремљени су и тендери за црпне станице и насипе. Њихово објављивање очекује се у наредна два мјесеца, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Локалне заједнице одржавају све мање водотоке и мелиорационе системе за унутрашњу одводњу у дужини  око 1.500 километара главних, секундарних и терцијалних канала.

Већи дио мелиорационог система није у функцији, канали су зарасли или затрпани отпадом због неадекватног текућег и инвестиционог одржавања.

Потребно је обезбиједити адекватно одржавање каналске мреже у општинама Козарска Дубица, Градишка, Србац и Брод, наводи се у саопштењу.

За одржавање корита ријеке Саве и њених притока Уне, Сане, Врбаса, Укрине, Босне и Дрине и водопривредних објеката за заштиту од спољних поплавних вода задужена је Јавна установа "Воде Српске".