latinica  ћирилица
13/05/2014 |  10:38 | Аутор: СРНА

Црно вино мање здраво него што се мисли

Црно вино можда није толико добро за здравље као што се генерално мисли, сматрају истраживачи који су анализирали састојак овог пића.
Вино - Фото: илустрација
ВиноФото: илустрација

Тим је пратио здравствено стање близу 800 сељана из региона Кјанти у Италији како би се утврдило да ли ово пиће које конзумирају има уочљиве ефекте.

Они нису успјели да докажу да састојак ресвератрол спречава настанак срчаних обољења или да продужава живот.

Многим студијама покушава да се утврди зашто је у Француској ниска стопа срчаних обољења, иако многи Французи једу масну храну. Неки вјерују да је тајна у умјереном конзумирању црног вина.

Раније студије су утврдиле да конзумирање црног вина, тамне чоколаде и бобичастог воћа смањује упалне процесе, за шта је заслужан њихов главни састојак ресвератрол.

Међутим, професор Ричард Семба, са Медицинског факултета "Џон Хопкинс" и његове колеге нису утврдили повезаност.

У истраживању је учествовало 783 старијих испитаника из више малих мјеста у Тоскани. Током девет година истраживања, 268 и мушкараца и жена је умрло, код 174 особе су се развила срчана обољења, а код 34 неки облик канцера.

"Ми нисмо успјели да докажемо мишљење да је одређена храна добра за вас јер садржи ресвератрол", рекао је он и додао да се испоставило да је то још један случај када превише истицане здравствене предности, неке намирнице или храна не издрже тест времена.

Према његовим ријечима, корист од конзумирања вина, тамне чоколаде или бобица, ако је има, може да буде само од других заједничких састојака.

"То су сложене намирнице, односно храна, и све што знамо из наше студије је да користи нису резултат ресвератрола", рекао је он.