latinica  ћирилица
13/05/2014 |  21:20 | Аутор: АП

МЕРС се шири, хитна сједница СЗО

Свјетска здравствена организација сазвала је за данас хитан састанак, јер је од петка 17 особа умрло од нове болести, "респираторног синдрома Блиског истока".

Од петка је умрло најмање 17 особа. У Саудијској Арабији број умрлих се повећао на 142, а укупно 483 особе су заражене тим вирусом, наводи СЗО и додаје да за сада не постоји ни терапија, ни превенција.

Либан и САД регистровали су јуче прве случајеве заразе, док је у Јордану преминула пета жртва.

Саудијска Арабија је саопштила данас да је још пет особа умрло од МЕРС-а, тако да је биланс жртава порастао на 152 особе, од када се 2012. овај вирус први пут појавио у тој земљи. Према подацима министарства здравља, укупно је заражено 495 особа. Случајеви заразе МЕРС-ом забиљежени су и у Уједињеним Арапским Емиратима, Јордану, Египту, Либану и у САД, а већина обољелих путовала је у Саудијску Арабију или је тамо радила, углавном у медицинским службама. Забринутост јавности због ширења МЕРС-а додатно се повећала овог мјесеца након што су најмање четири лекара дала оставку у болници Краља Фахда у Џеди, јер су одбили да лијече пацијенте због страха од инфекције.

Болест је још тајанствена и мало се зна о томе како се преноси, а још мање о њеном поријеклу. Зна се да је смртоносна, са стопом смртности већом од 40 одсто, што је знатно више од смртности коју представља сличан САРС, тешки акутни респираторни вирус, чија је стопа смртности била 9,6 одсто. Вјерује се да се за разлику од САРС-а теже преноси, а научници претпостављају да би камиле могле да буду њени преносиоци.