latinica  ћирилица
14/05/2014 |  10:50 | Аутор: РТРС

Стаклена амбалажа не штети здрављу

Већина европских потрошача, њих 66 одсто, у 11 земаља обухваћених једним истраживањем, забринуто је због масовне употребе пластичне амбалаже.

Истраживање, које је водило Европско удружење које промовише стаклену амбалажу  на узорку од 8.000 потрошача у Европи, старости од 24 до 64 године, открила је да чак 80 одсто њих сматра да хемикалије из амбалаже утичу на састав упаковане хране и представљају ризик по здравље, пише швајцарски лист 24 сата.
 Лист даље наводи да се потрошачи у Швајцарској по том ставу не разликују много од оних у остатку Европе, тако да 51 одсто анкетираних изјављује да страхује од продирања хемикалија из амбалаже у садржај паковања, а 55 одсто њих је увјерено да је та интеракција опасна по здравље.
 Потрошачи су још строжи у својој оцјени када је ријеч о храни за дјецу. Чак 77 одсто родитеља у Европи преферира стаклену амбалажу за дечју храну, док чак 66 одсто анкетираних тврди да уопште не купује храну за своју дјецу у пластичним бочицама.
 Иста студија открива и да све већи број Европљана даје предност стакленој амбалажи за прехрамбене производе. Према најновијем испитивању, њих 87 одсто је изјавило да преферира стакло, према 74 одсто у претходној анкети рађеној 2010. године. 
 Како наводи овај швајцарски лист, Европска комисија управо ради на увођењу строжих правила о хемијским супстанцама у пластичној амбалажи за прехрамбене намирнице. 
 У ФЕВЕ истичу да стаклена амбалажа задовољава све будуће захтјеве Европске комисије. Стакло представља непробојну природну баријеру која нема никакав утицај на храну или пиће, кажу стручњаци ове организације.