latinica  ћирилица
15/05/2014 |  09:17 | Аутор: Агенције

Зачини који помажу у борби против рака

Зачини који помажу у борби против рака

Ђумбир

Ђумбир се одавно користи у народној медицини за лијечење разних тегоба, од прехладе до затвора. Ђумбир се може користити свјеж или у праху. Премда се арома свјежег и сушеног ђумбира значајно разликује, њихова љековита својства су поприлично слична. Можете замијенити осмину кашичице мљевеног ђумбира с једном кашиком свјежег нарибаног ђумбира.

Конзумирање ђумбира може замијенити било који лијек против мучнина, а такође може ублажити осјетљивост желуца током лијечења разних врста рака.

Рузмарин

То је медитеранска биљка која је одличан извор антиоксиданата. Због свог поријекла, рузмарин се најчешће користи у медитеранској кухињи и примијетићете да је саставни дио готово свих медитеранских јела. Можете га користити за обогаћивање окуса супе, умака од парадајза , хљеба, рибе, говедине и јагњетине.

Рузмарин ће помоћи код детоксикације тијела, пробавних сметњи, губитка апетита и надутости. Пробајте пити до 3 шољице чаја од рузмарина дневно како бисте ублажили ове свакидашње тегобе.

Куркума

Има јединствен и препознатљив окус и мирис. Куркумин је активни спој куркуме који има одлично антиоксидантно и противупално дејство и штити од развоја канцерогених станица.

Екстракт куркуме се тренутно истражује и показало се да може имати важу улогу у превенцији и лијечењу неких врста рака, укључујући рак дебелог цријева, простате, дојке и коже.

Бијели лук

Одличан је извор аргиниа, олигосахарида, флавоноида и селена. Активни спој бијелог лука , алицин,  даје му препознатљив мирис и ослобађа се при дробљењу  или сјецкању лука. Неколико истраживања  показало је да бијели лук  смањује ризик од настанка рака дебелог цријева, штитасте жлијезде и дојке.

Бијели лук  подтиче детоксикацију и јача имунолошки систем . Његова антибактеријска својства помажу у превенцији бактеријских инфекција.

Пеперминт

Хиљадама година користи се за ублажавање пробавних сметњи, као што су гасови,  затвор, грчеви у желуцу и пролив-. Такође,  може помоћи у ублажавању симптома тровања храном. Пеперминт поспјешује ток жучи, чиме омогућује храни да пуно брже прође кроз желудац. Ако лијечење рака узрокује мучнине, пробајте попити чај од пеперминта. Можете га направити кувањем свјежих листића пеперминта док не добијете жељени интензитет чаја.

Пеперминт , такође,  ублажава упалу грла. Често се користи за ублажавање болова у грлу који су честа нуспојава хемотерапије.

Камилица

Камилица се већ дуги низ година користи за ублажавање различитих тегоба. Показала се нарочито ефикасном  за особе које имају проблема са спавањем. Испирање усне шупљине чајем од камилице може помоћи у превенцији болова у грлу узрокованих хемотерапијом.

Камилица ће ублажити и пробавне тегобе, нарочито грчеве у желуцу. Помоћи ће у контроли контракција мишића и њиховом опуштању.